I åtte år har Tromsø kommunes prosjekt «Audiator», et fritidsprosjekt med fokus på kompetanseheving på lyd- og lysproduksjon, hjulpet til med de mindre scenen på Buktafestivalen. Ansvaret blir bare større og større for ungdommene som slipper til.

– De skal ordne alt av lys, kabler og utstyr. Det eneste andre skal gjøre er selve scenen. De skal styre lysene på Paradisbukta og Little Henrik-scenen, sier leder for Audiator Erling Solvang.

Midt i voksenverden

Og ifølge Solvang leverer ungdommene på like godt nivå som profesjonelle, selv om det selvfølgelig tar litt lengre tid.

– Det de gjør her er den profesjonelle voksenverden, og de gjør en sinnssykt bra jobb, sier Solvang, som ikke tviler ett sekund på at ungdommene vil lykkes i år også.

Simen Sørensen (14) er ny av året og ser fram til å få ansvar sammen med kompisene i Audiator.

– Dette er litt som en eksamen etter alle kursene vi har hatt. Det blir spennende å være med på noe så stort, sier Sørensen.

Avgjørende å levere

En av dem som har vært med før på festivalen er Daniel Irgens Hansen (18). Han forteller at det er avgjørende at de gjør en god jobb for at det i det hele tatt skal bli konsert.

– Det verste som kan skje er at vi kobler feil og det ikke blir lyd, sier Hansen, som forteller at de er blitt kurset godt slik at de ikke er i tvil om hvilken ledning som skal hvor.

– Den vanskeligste jobben er å bære det tunge utstyret i solsteiken, sier Hansen.

Landsdelens dyktigste

Nå er det heller ikke slikt at Audiator kaster ungdommer opp etter scenetaket med tungt utstyr uten sikring. Erling Solvang følger nøye med og kvalitetssikrer hele veien.

– Det er tunge ting som skal henge over publikum og artister, det er en farlig jobb. De lærer sikkerhetsrutiner med hjelmbruk verneutstyrbruk, sier lederen for Audiator, som ber ungdommen se ned på hovedscenen hvor fremtidens idoler står. Ikke i form av en artist, men en tekniker.

– Der står det tre stykker som har gått gjennom Audiator. De er blant landsdelens dyktigste. Audiator har hatt ekstremt mye å si på kompetansehevingen i Nord-Norge på teknikersiden.