– Det begynte med at skolen min fikk en forespørsel om det var noen i klassen min som kunne tenke seg å delta i programmet. Dermed sendte jeg inn en søknad, før jeg sammen med 30 andre elever ble plukket ut til en audition i Tromsø. Deretter gikk jeg og én annen elev herfra videre til en ny audition i Oslo, der jeg sammen med seks andre ble valgt ut til å være med i programmet, forklarer Synne Bjørklund.

Nervøs i starten

Dermed bar det rett til SVTs studio utenfor Gøteborg like etter at 11-åringen gikk ut av 5. klasse ved Prestvannet skole i slutten av juni. Der ventet ti dager med innspilling av det som nå har blitt til i alt ti episoder av kunnskapsprogrammet «Smartere enn en 5.-klassing». Tilbake sitter Bjørklund med minner om en god opplevelse, i tillegg til 5.000 kroner for innsatsen og en sekk med klær som hun fikk beholde etter innspillingen.

– Jeg er fornøyd. Jeg gruet meg litt og var nervøs i det første programmet, men det gikk mye bedre etter hvert. Selv om det var litt rart i starten var det først og fremst veldig artig, påpeker hun.

I «Smartere enn en 5.-klassing» skal en voksen deltaker svare på ti spørsmål fra norsk skolepensum fra 1.–5. klasse, der målet er å vinne toppgevinsten på 250.000 kroner. Med seg som hjelpere har deltakeren en liten klasse bestående av fem 5.-klassinger som skal hjelpe vedkommende.

Totalt kan deltakeren velge å kikke, kopiere eller bli reddet av elevenes svar inntil tre ganger. Det hele ledes av programleder Sturla Berg-Johansen.

Testet ikke kunnskap

Mamma Oddrun Bjørklund er naturlig nok stolt av datterens innsats på TV. Selv om hun bekrefter at Synne er ei skoleflink jente, fikk hun ikke inntrykk av at det var det viktigste da produksjonsselskapet skulle plukke ut deltakere.

– De testet ikke barnas kunnskap på audition, så jeg tror de så etter de rette typene og litt ulike barn, for å få den rette sammensetningen i gruppen, forklarer hun.

Etter 11-åringens TV-debut sist lørdag har ikke tilbakemeldingene latt vente på seg.

– Jeg tror vennene mine synes det er ganske kult, de har i alle fall spurt meg litt om innspillingen, forteller Bjørklund som imidlertid ikke ser for seg en karriere innen TV-bransjen.

– Nei, jeg tror jeg vil jobbe med dyr!