Kristin Berg (40) og Lena Pettersen (44) er begge født og oppvokst i Tromsø-distriktet og har nordlysfotografering som hobby og lidenskap. Og de får stadig mer ut av hobbyen sin. I disse dager lanserer forlaget Cappelen Damm boka ”Nordlys – Ultimate turer rundt Tromsø” i både norsk og engelsk utgave.

– Boka er et resultat av de mange kveldene og nettene Vi har vært ute for å jakte på det spektakulære naturfenomenet som er blitt ettertrakta av stadig flere mennesker ute i verden, forklarer de to forfatterne.

Stor interesse

Nordlys er et fascinerende lysfenomen og ett av de mest spektakulære opplevelsene Norge kan by på. Vi er nå inne i en periode hvor nordlyset er ekstra aktivt og derfor har turismen til Norge og Tromsø i vinterhalvåret eksplodert, og interessa for å se og fotografere nordlys er blitt veldig stor.

Ifølge Daily Mail har nordlyset danka ut både den kinesiske mur og pyramidene i Egypt på britenes topp 10-liste over hvilken attraksjon de helst vil oppleve før de dør.

– Det er klart at nordlysturismen er en viktig grunn til at vi bestemte oss for å lage denne boka. På turer ute i naturen for å fotografere nordlyset, treffer vi ofte tilreisende som er ute for å se eller fotografere nordlyset, og som ber om gode råd, forteller Kristin Berg.

– Og vi opplever også at de som spør blir glade for rådene og at de har nytte av dem, legger Lena Pettersen til.

Evig jakt

De to forfatterne sammenligner jakta på nordlyset og det ultimate bildet av det med vanlig jakt. Det er mange usikkerhetsfaktorer.

– Selv om vi vet hvor det kan være best å fange nordlyset, så er det mange usikre faktorer. Selv om nordlysvarslene er gode, er det likevel ikke sikkert at det kommer akkurat mens vi er ute. Det gjelder å ha tålmodighet og å være kledd for å vente. Det kan også komme vel med å ha med seg litt niste og varm drikke, sier Kristin Berg.

– Likevel kan det forbli skjult over et skydekke. Eller det dukker opp i en svak variant eller bare et kort øyeblikk. Da gjelder det å være klar, sier Lena Pettersen.

– Og om vi får oppleve et fantastisk nordlys, så vil det alltid komme noe nytt og kanskje enda flottere. Det er ei evig jakt på det ultimate, sier de to forfatterne.

OMSLAGET: Bokomslaget til den engelske utgaven av ”Nordlys – Ultimate turer rundt Tromsø”. Bildet på omslaget er fra Rødtind. Foto: Cappelen Damm Foto: Forlaget