«Mot naturen» vant European Cinemas Labels pris som Beste europeiske film i Panorama-programmet under Filmfestivalen i Berlin.

Vinneren ble valgt av en jury på fire fra nettverket Europa Cinemas: Pedro Barbadillo (Cineciutat, Palma, Spania); Elsie Roose (Cinema Lumière, Brugge, Belgia); Artem Ryzhkov (Kinoteatr Zarya, Kaliningrad, Russland) og Andrea Stosiek (Sputnik Kino, Berlin, Tyskland).

Betyr mye

– For filmen betyr dette en mulighet til å nå ut i verden gjennom finansieringshjelp til distribusjon og markedsføring. For meg personlig er dette en stor anerkjennelse som filmskaper, kommenterer Ole Giæver som ikke bare har regissert filmen, men også skrevet manus og spiller selv hovedrollen i «Mot naturen».

Hard konkurranse

– Det var hele 50 filmer som ble vist i dette programmet, og som dermed var med i kampen om denne prisen. Det var derfor en hard konkurranse vi gikk seirende ut av, og dermed langt fra selvsagt at det var «Mot naturen» som skulle bli valgt, fortsetter Ole Giæver.

– Denne tildelinga topper ei fantastisk uke i Berlin. Vi har hatt flott stemning og fulle hus på alle våre visninger og er virkelig blitt lagt merke til av publikum, forteller han.

– Jeg holder nå på med forprosjektet til en ny film, og prisen gir god inspirasjon til videre arbeid, sier Ole Giæver.

Skandinavisk humor

«Med en særegen skandinavisk humor, er «Mot naturen» en vellaga og underholdende film om en mann av vår tids angst og bekymringer – et universelt tema i dag», skriver juryen i sin begrunnelse.

«Ole Giæver har ikke bare regissert sin egen film, men spiller også hovedrollen – et modig og suksessfullt valg. Filmens sentrale karakter er lei av jobben, har et problematisk forhold til seg selv og en distanse til sin ektefelle og sønn. Han rømmer til fjells for ei helg med ettertanke og eventyr. Filmens suksess vil helt sikkert inspirere unge filmskapere», skriver juryen videre.

Marte Vold, også hun fra Tromsø, er med-regissør for filmen som er produsert av Maria Ekerhovd og Øistein Refset fra Mer Film.