LUNHEIM: Denne uka skal vi nok en gang josse med nordnorsk tradisjonsmat.

Jeg er så privilegert at jeg får røkt torsk av ypperlig kvalitet levert av en hobbyrøyker i Tønsvik.

Tradisjonell røkt torsk med gulrotstuing, bacon, hvit saus og poteter i all ære – noen ganger kan tradisjonelle nordnorske råvarer løftes til nye høyder av nytt selskap.

ANDRE "MIDDELHAVSRETTER"? Kveite med sverd

I ukas matspalte lar vi røkt torsk fra Tønsvika møte spansk-italienske smaker – og selv synes jeg det ble skikkelig snadder!

Røkt middelhavstorsk

1–2 løk

2–3 hvitløkfedd

1 boks hermetiske tomater

1 dl rødvin

1/2 dl olivenolje

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

MER TORSK? Yvonns safrantorsk

Hakk løk og hvitløk. Fres i rikelig med olivenolje i en panne (de skal være mye olje ettersom torsken er «tørr» og trenger ekstra fett). Når løken har fått farge så heller du over en boks tomater og rødvin. La sausen koke i en halvtimes tid før du strør over salt, pepper og oregano. Smak på sausen, den skal være kraftig.

150 g røkt torsk per person

Serveringsstykker av torsk legges i en ildfast form. Tomatsausen helles over og fisken og sausen bakes i ovnen på 200 grader i 10–12 minutter. (Ikke for lenge, da blir torsken tørr og trevlete).

Ovnsbakte rotsaker

2 små gulrøtter per person

2–3 staver sellerirot per person

Olivenolje

Salt og pepper

ENNÅ IKKE LEI AV SKREI? Skrei med linser

Det er viktig at tilbehøret til den røkte torsken smaker mye. Derfor må du være raus med krydderet på de ovnsbakte rotsakene. Skjær gulrøtter på langs og selleri i staver. Risle over litt olje og bak i ovnen på 200 grader i cirka en halvtime. Strø over salt og pepper når gulrøttene er myke.

Stuet spinat

To never spinat per person

1–2 fedd hvitløk

1 ts smør

1 ss crème fraîche

Muskat

Salt, pepper

Fres først hvitløk og så spinaten i smør til den faller helt sammen. Rør inn rømme og strø over salt, pepper og muskat. Også her skal du være raus – spinaten skal konkurrere med torsken om oppmerksomheten.

Server med godt krydret potetmos og sprøstekte skiver av chorizopølser.

I glasset kan du ha en god og «feit» Riesling eller Gewürztraminer. Selv holder jeg en knapp på en litt fruktig Barbera d`Asti eller en sørlig Cotes du Rhone.

Vel bekomme!