Skolestart betyr Tvibit-start i Tromsø. Når dørene åpner til ungdomsskoler, videregående skoler og universitetet, inviterer også kommunens egne ungdomshus ungdommen inn for å skape, underholde, bli underholdt eller bare for å slappe av i sofaen.

– Tvibit er for alle ungdommer, selv om vi har et kulturelt fokus ønsker vi at all ungdom skal komme hit for å dra i gang de tingene de trives med å gjøre. Har noen lyst å få i gang en mekkegarasje, ja, da gjør vi det. Eller om noen bare vil sitte her og prate, ja da kan de det også, forteller Anette Tunheim Jakobsen, på Tvibit.

Musikkvideo

Spesielt de nye ungdommene er svært velkomne.

– Det er mange ungdommer som har kommet til byen og som ikke kjenner den fra før, her kan de få være med på å drive med det de interesserer seg for. I tillegg hjelper vi også de som bor på hybel med hybelmiddager og diverse, sier Jakobsen.

Men selv om man kan ”slappe av” på Tvibit, er det svært mange prosjekter utover høsten ungdommen kan hive seg med på. Filmveksthuset skal i høst sette søkelyset på musikkvideoen som medium.

– Vi skal blant annet ha kurs og seminarer basert på hvordan man lager musikkvideoer. Vi vil da invitere inn fem band og fem filmskapere som sammen skal skape en musikkvideo, sier Terje André Nymark, ved Filmveksthuset.

Prosjektet ”Feedback” skal også i år videreføres, der får unge band og artister muligheten til å få konstruktiv tilbakemelding fra et profesjonelt fagpanel.

Samisk prosjekt

I tillegg skal det startes et helt nytt prosjekt kalt ”Madji”, hvor den samiske kulturen står i høysetet. Prosjektleder Magnus Tornensis fra Kåfjord forteller at dette prosjektet skal legge til rette for at ungdom får vite mer om samisk kultur.

– Det samiske er jo kjempekult og derfor ønsket jeg å gjøre dette slik at unge mennesker får vite mer om det, både de med og de uten forkunnskaper,

– Hvordan skal prosjektet utføres?

– Det er ennå ikke helt fastlagt. Jeg ønsker at de som vil være med kommer med ideer, og i tillegg vil vi involvere ressurspersoner.

16.–17. september er det duket for ungdomskonferanse, da skal det velges nye medlemmer til Tromsø ungdomsråd.

– Nå holder vi på med å komme i kontakt med alle ungdomsskolene og de videregående skolene i hele kommunen slik at vi får deltakere fra hele Tromsø, så vi satser på at vi vil nå ut til så mange som mulig, sier Amalie Stakkenes i ungdomsrådet.

SPILLER UNDER HYBELFEST: Bandet Resirkulert fra Storfjord er blant dem som spiller under hybelmiddagen torsdag 28. august. Foto: Promo Foto: Ida Skoglund