Akuttkirurgisk beredskap henger tett sammen med fødetilbud og andre viktige funksjoner ved lokalsykehusene. Høie tar tryggheten fra befolkningen! Fagfolk reagerer også sterkt: – Hvis vi mister døgnvakt i generell kirurgi mister vi bærebjelken for sjukehuset. Det er selve definisjonen for et lokalsjukehus å ha kirurgisk beredskap, sier røntgenlege ved Narvik sjukehus Jan Ole Frantzen.

Helseministeren skisserte to scenarier da han 20. november presenterte Nasjonal helse- og sjukehusplan. I det ene fjernes akuttkirurgien på fem sjukehus, bl.a. Narvik og Lofoten. I det andre rammes 10 sjukehus. Høie trekker fram Nordfjord sjukehus som et eksempel til etterfølgelse. Han tok med media for å vise dialysetilbudet på Nordfjord, men drøftet ikke hva det betyr for befolkningen at sjukehuset har mistet all ortopedi, kirurgi, urologi, slagenhet, fødeavdeling, overvåking og en rekke andre funksjoner.

Fagfolk i distriktene påpeker at Høies nedsnakking av lokalsykehusene ikke avspeiler realitetene. De gjentatte påstandene om at disse sjukehusa er for små, har for mange vikarer, for små opptaksområder og for lite volum kirurgiske operasjoner til å gi forsvarlig kvalitet, står i grell kontrast til det faktum at helseministeren i sommer ga en liten privat aktør tillatelse til å etablere døgndrift i høyspesialiserte fag i lokalene til tidligere Rjukan sjukehus!

Forholdet ble avslørt av legene Mads Gilbert, Guttorm Brattebø og Sven Erik Gisvold i en kronikk i Aftenposten 18. november. Helseministeren har gått hardt ut mot lokalsykehusene som driver velorganisert, planlagt kirurgisk virksomhet med begrenset akuttberedskap, skriver de tre legene. Men det private sjukehuset, «IbsenSykehuset Rjukan» (ISR), skal være døgnåpent med hele 14 spesialiteter, hinsides dagens lokal- og sentralsykehusfunksjoner.

Utrolig nok mener Høie også at dette private sjukehuset skal ha akuttberedskap, med ”forsvarlig organisering”. Altså – det samme argument som for dagens offentlige lokalsjukehus! Befolkningen på Rjukan har kjempet en lang og hard kamp for å beholde sjukehuset sitt. Når Høie legger det ned for så i neste runde å gi tillatelse til et privat drevet sjukehus med mer spesialisert drift på et spinklere grunnlag, da viser det at Høies argumenter mot dagens lokalsjukehus er politisk og ikke faglig begrunnet.

Lokalsykehusene våre må ha leger i vakt på anestesi, kirurgi og indremedisin med akuttberedskap når stabilisering kreves for en akutt sjuk eller skadd pasient før eventuell videre behandling ved større sjukehus. Nasjonal helse- og sjukehusplan handler om sentralisering, privatisering og penger. I tida framover må vi mobilisere slik at Stortinget opprettholder akuttkirurgien på alle lokalsjukehus som har det i dag!