Illustrasjonsfoto Foto: Ronald Johansen

Når jeg lukker øynene og tenker på grill og grillmat, får jeg fram stemmen og bilder i hodet av grillkongen Craig Whitson.

Han synger ut:

"Hvis du virkelig skal imponere, er det kun én ting som gjelder. Da handler det om amerikansk BBQ og langsteking av store kjøttstykker?"

Og jeg som bare var litt småsulten og ikke liker kjøtt...

En grill er ikke bare en grill

Å velge grill er nesten blitt like avansert som å finne seg en bil. Her gjelder det å henge med i svingen. For hvilken grill skal du velge?

Kullgrill og engangsgriller er velkjent. Her må grillen få varme seg slik at kullet er glødende og har fått en grå overflate før du legger på maten.

Les flere tips og råd fra iBevegelse-bloggen her

En elektrisk grill er perfekt om du bor i leilighet, men ikke orker å styre med propantanker, trekull eller briketter.

Er du mer avansert, bør du gå for en gassgrill med flere separate brennere. Den gjør det lettere å kontrollere varmen. De beste gassgrillene gir deg en jevn og velduftende røyk som gir maten en deilig grillsmak, noe en elektrisk grill ikke gjør.

Grillvett!

I likhet med fjellvettregler på vinteren burde man kanskje ha laget egne grillvettregler. Så her er noen enkle grep:

  • Legg ikke ut på grilling uten å ha tint opp maten.

  • Legg ikke ut på avansert bruk av marinader uten trening. Skal du bruke marinade, må du oppbevare marinert mat kjølig før det legges på grillen.

  • Meld fra til naboen at du skal grille, slik at klesvasken ikke henger til tørk når du fyrer opp grillen.

  • Vis respekt for været og værmeldingen. Plasser grillen slik at grillosen ikke blåser rett inn i kaffeselskapet ved siden av.

  • Vær rustet mot å blande rå og tilberedt mat sammen, selv på korte grilloppdrag.

  • Ta alltid med utstyret som kreves.

  • Pass på at ferdiglaget mat ikke legges på tallerken hvor rå mat har ligget.

  • Lytt til erfarne kokker. Vask opp de redskapene du har brukt på rå mat før du bruker dem på ferdiglaget mat.

  • Bruk kokebok og gode arbeidsredskaper.

  • Grill ikke alene. Grillfest med venner er mye artigere.

  • Vend i tide. Det er ingen skam å snu. Husk å vende grillmaten jevnt og flytt den litt rundt på grillen slik at det blir jevnt stekt.

  • Spar på kreftene og ha nok energi til å bære engangsgrillen i søpla etter bruk, i riktig søppelboks!

Mat på grillen

Vil du være litt konge på grillen og i tillegg være sunn? Eksperimenter og nyt mange av de sunne alternativene. Her er noen små tips:

  • Bytt ut pølsene og grillskiven med fisk og skalldyr.

  • Potetsalat? Tja, men visste du at den er en energibombe og en eneste porsjon inneholder over 350 kalorier, 180 av dem er fra fett!

  • Grill grønnsaker som asparges, squash eller aubergine. Pensle med olivenolje og grill grønnsakene til de er lett brunet, eller legg grønnsakene i folie. Da beholder du både smak og aroma.

Min favoritt

Ett av sommerens høydepunkt er grillfest med venner og familie. Grillet laks på grønnsaksseng pakket i folie er min personlige sommerfavoritt.

Bli tilhenger av iTromsø på Facebook

Til dessert kan jeg anbefale deg å prøve følgende: Dekk ananasskiver og fersken med et tynt lag med honning og kanel. La frukten ligge på grillen og stek den til honningen begynner å karamellisere.

Kan serveres med yoghurt-is ved siden av. Måltidet kan nytes med et glass kald rosévin eller en Petit Chablis.

Hmm, ja, da er sommerkvelden perfekt.

Fikk du litt griller i hodet nå?

Fyr opp grillen, da vel, og vel bekomme!

Tema neste gang: If I could touch the sky!

Hilde Anita Sandvoll (44) er fysioterapeut og personlig trener. Hun skriver jevnlig om helse, livsstil og trening i iTromsø. Foto: Dag Sørli