Flyktningsituasjonen i verden og tragediene i Middelhavet ble viet bred oppmerksomhet i Erna Solbergs åpningstale på Høyre-landsmøtet i går. Hun betonet med rette Norges ansvar og forpliktelser og varslet økt innsats i de aktuelle regioner, uten å berøre det målet om 10.000 syrere til Norge som det etter alt å dømme blir stortingsflertall for. Her ligger det derfor an til nye, krevende forhandlinger med avtalepartiene KrF og Venstre, parallelt med nye runder om asylbarn – på et saksfelt hvor regjeringen har kommet bakpå etter Ap-landsmøtets tallfesting forrige helg.

I en tale hvor mye handlet om styring i uroligere tider og omstilling i næringslivet, fulgte partilederen godt opp partiets forsett om ”mennesker, ikke milliarder”, uten et øyeblikk å miste budsjettansvaret av syne. Positivt er det også når ”grønt” plasseres øverst på stikkordlisten for den omstillingen som fremskyndes av oljeprisfallet. For øvrig brakte talen en uvanlig klar melding fra en norsk statsminister til naboen Russland om uro over en utvikling i feil retning – som bakteppe for en like klar melding om å styrke forsvaret også på norsk side av grensen og en betoning av norsk NATO-forankring.

I åpningstalen balanserte Solberg mellom rollene som landsmoder og partileder, men også i sistnevnte uten særlig brodd mot partiets motstandere. Dette vil nok oppveies i løpet av landsmøtehelgen. Høyre leste en venstredreining ut av Aps landsmøte, og begge partier har alltid tjent på en tydelig front seg imellom. Men først og fremst vil Høyre-landsmøtet bekrefte lederens ord om et samlet lag foran høstens kommunevalg, der partiet burde ha utsikter til et resultat i nærheten av dagens alt i alt gode målingsnivå.

En atskillig større utfordring blir det å fremstå med et samlet regjeringslag frem mot det avgjørende 2017-valget. Etter snart halvgått løp synes Erna Solbergs store prosjekt – å samle de fire borgerlige partiene – å være i største laget. Og her er søndagsåpne butikker er bare én, symboltung sak. Det blir interessant å se hvilke signaler vedtakene på helgens landsmøte sender til samarbeidsavtalens ”stridende parter” – Frp og KrF/Venstre – i så måte. For dette handler ikke bare om egenmarkering, men om Høyre som styringsparti.