FLØYAHALLEN: – Det viktigste er at damene er trygge og at de viser det tydelig. Et av de viktigste rådene vi gir er å være observant, vis tydelig at du ser på han som passerer deg på gata slik at han vet at du kan gjenkjenne han. Møt blikket til folk og for all del; ikke fomle med telefonen. Det gir ingen trygghet i nattemørket, sier hovedinstruktør Cindy Balsvik i Krav Maga Tromsø (KMT).

Mer enn 30 damer deltok sist helg på gratis selvforsvarskurs i regi av KMT for å bli tryggere på seg selv. En stor del av treningen handler nemlig om egen holdning og bevisstgjøring da de fleste angrep på kvinner skjer på nær avstand av en angriper som er fysisk sterkere enn seg selv.

Lærerikt kurs

Under kurset lærte kvinnene enkle teknikker for hvordan unnslippe et fast håndgrep, hvor og hvordan man bør sparke og slå for best mulig effekt. Målet er å unnslippe en potensiell farlig situasjon til tross for at man er fysisk svakere enn overfallsmannen.

– Jeg har blitt oppmerksom på de tingene jeg faktisk kan gjøre for å komme meg unna. Det gir meg en trygghet å vite at jeg kan forsvare meg til en viss grad dersom jeg skulle ha behov for det, sier kursdeltaker Silje Máret Somby (21).

Øve opp stemmebruken

Venninnene Elise Sylte (21) og Rikke Hedelund Hansen (20) har blant annet lært å bli bevisst egen kroppsholdning og stemme.

– Vi har øvd på å si ”stopp” på en riktig måte, hvordan vi tydeliggjør at noe ikke er greit. I tillegg har vi lært hvordan vi skal bruke stemmen slik at andre rundt deg hører at du er i problemer. Det var ikke noe jeg var klar over tidligere, sier Hedelund Hansen.

Selvtillit viktigst av alt

Instruktør Cindy Balsfjord som selv har levd i en voldelig forhold, sier at det er viktig at kvinner er bevisst på farene, og peker på at det ofte skjer tilfeller av blind vold, overfall og voldtekter.

– Kvinner er som regel fysisk svakere enn menn, da må man bruke det man har for å redde seg selv. Selvtillit er alfa og omega. Unngå hestehale da det gir overgriperen et godt tak, bruk de lange, fine neglene for alt det er verdt og våg å bruke stemmen. Man må mene at man sier ”nei”, sier Balsvik.

KMG Tromsø håper å arrangere slike kurs årlig heretter, men på grunn av stor pågang til helgas kurs vil det bli arrangert et ytterligere kurs allerede 21. november. Det er fortsatt noen få ledige plasser igjen i kurset som passer kvinner i alle aldersgrupper.

TEKNIKKER: Hovedinstruktør Cindy Balsvik demonstrerte hvordan man enkelt kan komme seg unna faste håndgrep. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
TRYGGHET: Silje Máret Somby (til venstre) øvde seg på de ulike teknikkene med Victoria Isaksen. – Det er bra å kunne selvforsvar for å være på den trygge siden, sier de to. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
KVELERTAK: Elise Sylte (til venstre) demonstrerer her kvelertak på venninna Rikke Hedelund Hansen. – Det er veldig bra å øve på slike situasjoner, da er man bedre forberedt om man skulle oppleve noe slikt selv. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
SELVTILLITSKURS: Instruktørene Sandra Huber (fra venstre), Cindy Balsvik og treningsinstruktør Hans Marius Martinsen skryter av damene på kurs: – De er utrolig lærevillige og engasjerte. Det gjør oss veldig glade, for vi vil ha trygge damer i Tromsø. Foto: Trond Tomassen