Ølhallen er som institusjon å regne i Tromsø, og det finnes knapt en tromsøværing – eller turist – som ikke har stukket nesa innom Ølhallen minst en gang. Daglig leder Odd «Goffy» Pedersen har de siste 16 årene tatt Ølhallen fra å være fangstfolks vannhull til å bli hele Tromsøs ølparadis.

– Ølhallen er et sted som har sjel, kultur og tradisjon. Etter at vi utvidet åpningstidene til å også omfatte kveldstid har tromsøfolk brukt Ølhallen mer og mer. Folk synes det er artig å komme til oss, enten det er en ukentlig tradisjon eller det er første gang på mange år, sier «Goffy».

Turistattraksjon

Med femti tappekraner på rekke og rad har Ølhallen blitt en real turistattraksjon, og «Goffy» forteller at en høy prosentandel av gjestene faktisk er turister.

– Jeg vil påstå at Ølhallen og Ølhallens historie er verdenskjent, og turister kjenner til stedet før de kommer til Tromsø. Vi har veldig høy score på for eksempel Tripadvisor, og alle må jo drikke så dermed kommer vi langt fram i køen, humrer han.

Mikroøl

Med den lange rekken av nytt og gammelt øl trekker også stadig flere tromsøværinger tilbake til Ølhallen.

– Når vi utvikler Ølhallen på denne måten blir folk interessert, og mange kommer tilbake for å fortsette der de slapp sist. Det er ikke så mange som kommer seg gjennom femti ulike øl på en kveld, i så fall er det vanskelig å huske de siste.

Og mens den utstoppede isbjørnen tidligere var høydepunktet for turistene har fokuset nå forflyttet seg.

– Jeg tror rekka av tappekranene snart er mer fotografert enn isbjørnen, humrer «Goffy».

Kommer tilbake

Historien og tradisjonen med Ølhallen er nettopp det som har gjort den til en institusjon i byen, og hvert eneste år er den siste fredagen før jul reservert Ølhallen for mange tromsøværinger.

– Den fredagen er det hvert år så fullt her at veggene nesten ramler ut. En slik tradisjon sier mye om hva Ølhallen betyr for folk, både de som bor her i byen, og de som kommer tilbake på besøk. Vi har mange besøkende som i sine yngre dager var i militærtjeneste, og de tar gjerne med seg fruen for å vise fram hvor de pleide å drikke øl. Når de kommer inn døra ser man gjenkjennelsesgleden i hele ansiktet på dem, og det er nok også det som gjør Ølhallen til det den er. Den er uforandret siden 1972, samtidig som vi har utviklet den videre.

Ølhallen er Tromsøs desidert eldste utested, og årsaken er enkel.

– Vi holder oss til det vi kan, og vi kan øl, sier «Goffy».