Man kommer ikke bort fra å snakke om været i Tromsø. Enten det er sol, regn, snøbygger eller storm – været snakker vi om daglig – og hver eneste gang «står vi han av». Statsmeteorolog Sjur Wergeland kjenner godt til tromsøværingers interesse for været som var, været som er og været som kommer.

Evinnelige snøbyger

– Jeg kommer fra Østfold, og der skifter ikke været så ofte. Er det vinter så er det vinter, og er det sommer så er det sommer. Her i Tromsø er været mye mer skiftende, og jeg tror det er litt av grunnen til at folk er så opptatt av det, sier Wergeland.

– Her i Tromsø har vi jo disse evinnellige snøbygene om vinteren. Når snøbygene kommer inn fra havet blir været veldig dårlig, mens i «pausen» mellom snøbygene kan det bli knallvær. En slik skifting i været gjør vel at folk blir litt ekstra opptatt av det, sier Wergeland.

Men om tromsøværinger er mest opptatt av været på sommer- eller vinterstid er vanskelig å si for meteorologen.

– På vinterstid er det mange fiskere som er ekstra opptatt av været med tanke på liv og sikkerhet på sjøen, men utover det er den vanlige mannen i gata like opptatt av været året rundt, sier Wergeland.

Sur på grunn av finvær

Wergeland forteller at Vervarslinga for Nord-Norge daglig blir ringt av tromsøfolk som vil ha en mer nøyaktig og superlokal oppdatering på værfronten.

– Det folk er ute etter er mer informasjon enn det de gamle tekstvarslene gir. Senest i dag ringte det en mann som skulle opp å jobbe i ei høyspentmast og lurte på om det var fare for lyn og torden.

Det mangler heller ikke på kjeft dersom meteorologene kommer i skade for å melde feil vær.

– Folk forstår heldigvis at det ikke er vi som bestemmer været, men vi får høre det hvis vi varsler feil, uansett om vi varsler dårlig vær som viser seg å være godt vær eller omvendt, forteller Wergeland.

– Blir folk virkelig sure hvis det som skulle være en skikkelig storm viser seg å bli en skikkelig sommerdag?

– Ja, jeg husker spesielt en innringer. Vi hadde varslet regnvær, men da dagen kom ble det strålende sol. Innringeren var sur, for han hadde ikke tatt seg fri fra jobb for å male huset i og med at det ikke skulle bli godt malevær, humrer Wergeland.