Veterinærinstituttets styre vedtok i mars i fjor å legge ned avdelingen i Tromsø. Etter at Tove Karoline Knutsen og tre andre Arbeiderparti-representanter fra landsdelen leverte inn et representantforslag om å sikre avdelingen i Tromsø, fikk forslaget gjennomslag i næringskomiteen, hvor Øyvind Korsberg (Frp) er første nestleder.

Lovpriser samarbeid

– Jeg ble saksordfører og fikk en enstemmig komité med på at Tromsø-avdelingen videreføres og at de fortsatt skal utføre tjenesten innen dyrehelse og dyrevelferd, prøvetaking og obduksjon. Det er viktig med lokal kunnskap og ha nærhet til disse tjenestene i Nord-Norge, sier Korsberg.

Han lovpriser samarbeider med Tove Karoline Knutsen og Arbeiderpartiet i denne saken. Med flertall i næringskomiteen ligger det også an til flertall når saken kommer til Stortinget.

– Jeg er glad over hva vi har fått til sammen. Hun ga meg en god pasning som jeg satte i mål. Det var hun og Arbeiderpartiet som la grunnlaget for et godt tverrpolitisk samarbeid som vil gi gode resultater for Tromsø og Nord-Norge.

Ikke ofte

Tove Karoline Knutsen er glad for at initiativet førte fram til et positivt resultat, og at det var mulig å samarbeide på tvers av partigrensene. Både hun og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og stilte tidlig spørsmål i saken i Stortingets spørretime. Etter hvert skjønte de at det brente et blått lys for avdelingen i Nord-Norge, og at statsråden ikke ville gjøre noe for å redde enheten.

– Det er ofte ikke så lett å få regjeringspartiene med på slike saker, men i denne saken tok Øyvind Korsberg grep. Jeg vil rose han for dette og at vi klarte å lande en enstemmig komitémerknad. Nå kommer et enstemmig storting til å gi landbruksministeren beskjed om å effektuere det flertallet har bestemt. Jeg er kjempeglad at kompetansen i nord blir ivaretatt, sier Knutsen.

Veterinærinstituttet i nord har hatt som kjerneoppgave å ivareta havbruk, reindrift og arktisk landbruk, samt å delta i beredskap og forskning knyttet til miljø- og klimaendringer i Arktis. Veterinærinstituttets styre vedtok i mars 2014 å legge ned all virksomhet innen grønn sektor ved avdelingene i Tromsø og Harstad og å redusere aktiviteten i Harstad til å gjelde havbruk.

Fornøyde veterinærer

Mange mente dette ville svekke et kompetent fagmiljø innen arktisk veterinærmedisin. For de tre ansatte ved Veterinærinstituttet i Tromsø var det en gledens dag å få budskapet om at de likevel ikke blir lagt ned.

– Vi er veldig fornøyde nå. Vi mener landsdelen trenger beredskap, overvåking og obduksjon for dyrehelsens skyld, sier veterinær Torill Mørk ved Veterinærinstituttet i Tromsø.

SAMARBEID: Øyvind Korsberg og Tove Karoline Knutsen bidro til at en samlet næringskomité sluttet seg til Arbeiderpartiets forslag om å bevare og styrke veterinærkompetansen i både Tromsø og Harstad. Foto: Arbeiderpartiet