I desember i fjor ble det rapportert inn 491 skademeldinger på materielle skader på biler og andre kjøretøy i Tromsø. Det tilsvarer nær 16 bulkinger hver eneste dag i julemåneden, viser tall fra trafikkskadestatistikken til Finans Norge.

Kjører på parkerte biler

Øverst på skadestatistikken for fjorårets desember, troner skader hvor folk har kjørt på et parkert kjøretøy. Tett på følger eneulykker og bulking på grunn av rygging. Høyt oppe ligger også skader etter å ha blitt påkjørt bakfra.

Jekta Storsenter huser 1.500 parkeringsplasser og er et yndet sted for julehandel blant byens innbyggere.

– Jo flere folk det er her, jo større er sannsynligheten for skader. Vi får jo inn noen meldinger om bulking fra tid til annen, forteller senterleder Laila Myrvang.

Setter inn P-vektere

Hun trekker fram at den største handelsdagen i året er 22. desember.

– Det er vel også det som er den store bulkedagen. Vi har parkeringsvektere på jobb som skal avhjelpe både trafikkflyten og parkering, og vi styrker antallet nå i desember.

Ellers håper Myrvang kundene senker skuldrene.

– Man må huske å være observant i trafikken, også på parkeringsplassen, oppfordrer hun.

Stresser ned

Veronica Evertsen, senterleder på Nerstranda, sier de merker lite til at desember er den store måneden for bulkebonanza.

– Vi merker økt trykk i antall besøk i desember, og det gjør vi både på senteret og parkeringshuset.

Hun har ett enkelt råd til ivrige julekunder som setter seg bak rattet.

– Et godt råd må være å ikke stresse. Planlegg godt og stress ned, vi trenger ikke dra opp tempoet sånn bare fordi det er jul, sier Evertsen.

Totalt de fem siste årene (2010–2014) har det vært 2.671 bulkinger i desember i Tromsø – eller 17 bulker hver dag, om du vil.