Tromsø Offentlige Parkering har i år fått 547.000 kroner fra kommunen for å overholde politivedtektene, og i budsjettet ligger det ytterligere 240.000 kroner som skal gå til opplæring av betjenter og tilpassing til nytt datasystem. Sistnevnte er ifølge finansbyråd Jens Ingvald Olsen ennå ikke utbetalt fordi datasystemet ikke er klart.

En million

Da det ble klart at parkeringsvaktene fikk ansvaret for å bøtelegge gårdeiere i sentrum som ikke holdt fortau ryddet, sikret og strødd, var tanken at ordningen skulle være selvfinansierende. Altså skulle kommunen få igjen den drøye halvmillionen i inntekt fra utskrevne forelegg. Disse har uteblitt, forteller Olsen.

– Det har kommet inn et ubetydelig beløp i inntekter, faktisk så lite at det ikke er angitt i kroner og øre i saksfremlegget, sier Olsen.

Ifølge Olsen vil ordningen med Bypatruljen koste kommunen rundt en million kroner totalt i 2015.

– Det går ikke fram av saken hva som er årsaken til de lave inntektene, men hvis det rett og slett er slik at gårdeierne er så flinke til å overholde politivedtektene at man ikke trenger noen til å håndheve dem, er jo det veldig positivt, sier Olsen.

Kan legges på is

Nå vil byrådet gjennomgå vedtaket fra det forrige byrådet.

– Vi må i alle fall se på dette på nytt, for ordningen skulle være selvfinansierende, slår Olsen fast.

– Er det en reell mulighet for at hele ordningen legges på is?

– Ja, hvis det ikke fører til at innbyggerne ramler på isen, sier Olsen.

– Ikke noe å gjøre butikk på

Tore Bentzen i Tromsø Parkering forteller at det så langt i år er skrevet ut fire forelegg fra Bypatruljen. I fjor ble det skrevet ut ett.

– At dette er en ordning som koster penger, er det ingen tvil om, men når det er sagt, er ikke dette noe man skal drive butikk på, sier Bentzen.

Han anslår at Bypatruljen utleverte flere hundre pålegg i fjor, og ser positivt at alle påleggene ble etterfulgt så raskt at det bare resulterte i ett eneste forelegg.

– Ordningen med forelegg er bare et virkemiddel for å få folk til å gjøre det vi ber om. Bypatruljens hensikt har vært å følge opp politivedtektene, og sikre at byen er ren, pen og trygg, sier Bentzen.

- Aldri selvfinansierende

Han tror aldri Bypatruljen vil bli selvfinansierende.

– Det hadde jeg for så vidt ingen tro på i forkant av prosjektet heller, med tanke på tilbakemeldingene vi hadde fått fra Bergen, Trondheim og Oslo som har hatt denne ordningen mye lenger enn vi har. Jeg vil si at hensikten med Bypatruljen er oppfylt, men det økonomiske spørsmålet i det hele må selvsagt byrådet svare for, sier Bentzen.

– Politivedtektene vil være der uansett, og noen må ha ansvaret for å følge dem opp, uansett om det er vi eller noen andre, legger han til.

Også Tore Harry Paulsen, direktør i Tromsø Parkering, mener Bypatruljen er til fordel for byen.

– Jeg synes det er synd hvis Bypatruljen blir lagt ned. Jeg tror Bypatruljen har bidratt til å holde sentrum renere om sommeren, og til at det har blitt strødd mer og ryddet på fortauene om vinteren, spesielt med tanke på dette med nedfall fra tak, sier Paulsen til iTromsø.