iTromsø fortalte historien om Johanne Bjørnå (23) i februar, hvor hun på Grønnåsen skole fortalte tiendeklassingene sin personlige historie om da hun ble voldtatt for fire år siden.

Tårene kommer

Alta-jenta har holdt flere sterke foredrag og laget en kampanjevideo i sitt forebyggende arbeid mot voldtekt.

– Det å stå foran en hel klasse og fortelle hva som har skjedd er vanskelig. Det setter mange følelser i sving. Før et foredrag hender det at jeg tenker at «i dag skal jeg prøve å ikke gråte», men tårene kommer når jeg snakker om hvordan det har vært i ettertid, og flere av elevene gråter med meg når jeg forteller. Først ble jeg flau når jeg gråt foran en hel klasse, men sannheten er at voldtekten og alle rettssakene har satt dype spor, så det å vise følelser etter en slik påkjenning er naturlig, forteller Bjørnå åpenhjertig.

Elevene forteller

Hun håper hennes foredrag vil gi elevene en bedre forståelse for skaden man påfører andre når man tar seg til rette mot en annens kropp uten at personen har gitt samtykke.

– For noen er temaet ekstra sårt. Det er ingen hemmelighet at ungdommer drikker alkohol, og flere av elevene har opplevd at grensene for egen kropp ikke har betydd noe som helst, når de ikke har vært i stand til å si nei eller dytte noen vekk.

Hun forteller at det har hendt at elever har vært nødt til å forlate lokalet under foredraget, fordi det har vært for tungt å høre på.

– Jeg har fått private meldinger i ettertid fra elever, som forteller hva de har blitt utsatt for, og av og til har jeg vært den første som har fått vite det. Det er trist å tenke på at de skammer seg så mye at ikke engang foreldrene vet hva som har skjedd. De lider alene, sier Bjørnå.

Ikke bare overfall

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter foredragene.

– Elevene lærer hva en voldtekt faktisk er, og at det er viktig å respektere hverandres grenser. De fleste forbinder nemlig ordet voldtekt med en mann som bruker makt og vold for å ta jenta, en overfallsvoldtekt i en mørk bakgate, men når noen er ute av stand til å motsette seg et samleie, for eksempel på grunn av beruselse, så er det også en voldtekt ifølge loven.

Bjørnå understreker viktigheten av at det aldri er greit å ta seg til rette med en annen persons kropp.

– Det er ingen som har rett til å gjøre hva de vil med en kropp, selv om den som eier kroppen ikke er i stand til å ta vare på seg selv eller si nei. Når du ikke er i stand til å si nei, blir ikke det automatisk et ja.

Suksess med kampanjevideo

I tillegg til forebyggende foredrag for ungdomsskoleelever, har Alta-jenta lagd en kampanjevideo mot voldtekt. Videoen ble ferdig i mai og i skrivende stund har den blitt sett over 140.000 ganger på YouTube.

– Å jobbe med kampanjefilmen satte i gang mange følelser. Jeg hadde et sterkt ønske om få til noe som kunne bidra til bedre kunnskap og forståelse når det gjelder sovevoldtekter og hvordan det kan foregå, så en kampanjefilm virket som en god idé. Jeg søkte støtte til prosjektet, og fant dyktige folk som ville være med, og sammen lagde vi kampanjefilmen «Et stilltiende samtykke». Det var slitsomt, og tok en del tid og krefter, men det har vært verdt det.

Bjørnå forteller at kampanjevideoen har blitt godt tatt imot.

– Jeg har fått høre at politiet har brukt filmen noen steder for å forebygge voldtekter under fadderuka, og SMISO og Dixi har også tatt den i bruk i det forebyggende arbeidet. Det beste av alt er at de jeg har pratet med om filmen, og de som har skrevet til meg, forteller at de nå har en bedre forståelse for hvor grusomt en sovevoldtekt er, selv om det ikke brukes vold. Det er også flere som har vært utsatt for voldtekt, som er takknemlig for kampanjefilmen.

Vil endre holdninger

Hun håper kampanjevideoen kan bidra til å endre holdningene noen har rundt voldtekt.

– Jeg håper spesielt at kampanjevideoen kan bidra til bedre forståelse i samfunnet, særlig med tanke på holdningene enkelte har. Utsagn som «det blir vel godt til slutt», «det kan ikke ha skjedd fordi hun går med bikini», «hun har seg selv å takke når hun drakk for mye» og «hun fortjente det» er det siste du vil høre den dagen det skjer med deg selv eller noen du bryr deg om.

Nå har den sterke Alta-jenta et stort ønske om å fortsette med det forebyggende arbeidet.

– Det er noe jeg brenner for. Det er viktig å forebygge istedenfor å reparere, og mange voldtekter kunne vært unngått hvis flere hadde hatt en bedre forståelse for hva en voldtekt er. Respekt for andres kropp og grenser er utrolig viktig, og det bør man lære allerede som barn, sier Bjørnå.

VIKTIGE FOREDRAG: I februar var Johanne Bjørnå (23) på Grønnåsen skole og fortalte tiendeklassingene sin personlige historie om da hun ble voldtatt for fire år siden. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen