I forrige uke ble fylkesrådets høringsuttalelse for ny Kvaløy- og Tverrforbindelse sendt ut. Her stiller de seg bak Statens vegvesens innstilling om bru fra Langnes til Selnes, som blir sett på som den billigste og mest miljøvennlige løsningen. Dermed utelukker de ei bru til Håkøya, som både Arbeiderpartiet og Høyre lokalt har uttalt at de ønsker.

Frykter splid

Gruppeleder for Høyre i kommunestyret, Erlend Svardal Bøe, mener dette setter byrådet i en vanskelig posisjon ettersom både SV og Rødt ønsker bru.

– Ap uttalte under valget at de ønsket en tunnel til Håkøya, men deres samarbeidspartier i byrådet, Rødt og SV, mener bru er det beste valget. Derfor frykter jeg en intern konflikt i byrådet, sier Svardal Bøe, som er klar på at Høyre vil kjempe for tunnel.

– Vi må tenke langsiktig. Tromsø vokser og en ny bru fra Langnes vil kun øke belastningen på et allerede belastet område. I tillegg vil en tunnel åpne for bygging lenger sør på Kvaløya, samt i distriktene, konstaterer han.

Avfeier konflikt

Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) stiller seg ikke like sterkt bak Håkøya-alternativet som hun gjorde under valget, og avfeier at det vil oppstå en intern konflikt.

– Problemet er at Håkøya-alternativet ennå ikke er ferdig utredet slik brualternativet er, så vi kan ikke ta stilling til det ennå. Byrådet og samarbeidspartiene vil sammen ta ei beslutning når den tid kommer, sier Røymo, som fortsatt er positiv til Håkøya-alternativet.

– I høringsuttalelsen fra fylkesrådet blir det argumentert med at bru-alternativet vil kunne gå inn i en statlig bymiljø-avtalte, slik at staten tar en betraktelig andel av regninga. Jeg mener at det også må være mulig å få Håkøya-alternativet inn i en slik avtale, men grunnet manglende utredning kan man ikke konstaterer dette ennå, forteller Røymo.

Hun håper at utredningen vil være klar så fort som mulig, ettersom det sommeren 2017 vil avgjøres i Stortinget om staten vil støtte prosjektet.

Tviler på Håkøya

Gruppeleder for SV, Ingrid Marie Kielland, sier de fortsatt støtter bru-forslaget. Hun frykter en tunnel til Håkøya ikke vil være gjennomførbart.

– Slik det ser ut vil ikke en tunnel være mulig å få finansiert gjennom en statlig bymiljø-avtale, slik at fylkeskommunen vil sitte med hele regninga. Hvis dette skjer er jeg bekymret for at man aldri får realisert en ny Kvaløyforbindelse, sier Kielland.

Også Rødts Jens Ingvald Olsen stiller seg bak bru-alternativet og håper byrådet kan komme til en enighet når utredningene er klare.

– Rødt har hele tiden uttrykt i kommunestyret at vi ønsker bru og jeg mener en tunnel eventuelt må være et selvstendig prosjekt i fremtiden. Så håper jeg selvfølgelig at Ap også vil lande på samme konklusjon, slik at byrådet kan komme til en enighet når den tid kommer, konstater finansbyråd Olsen.