26. februar satte iTromsø i gang en leserkåring av Tromsøs beste restaurant. Tre av våre journalister har i løpet av de to-tre siste månedene spist og drukket seg gjennom de fleste av byens restauranter, og en intern jury på tre har kommet fram til et «finaleheat» på ti spisesteder. Nå er det opp til byens innbyggere å stemme fram en vinner blant de ti restaurantene.

Tilbakemeldinger fra bransjen viser at flere stiller seg positive til kåringen og at den skaper engasjement, men den må også tåle kritikk.

Her kan du stemme på din favoritt!

– Litt som «Skal vi danse»

– Slike kåringer er både elsket og hatet. Jeg har ingen problemer med det. De er basert på subjektive meninger, men jeg mener at man hadde hatt et jevnere grunnlag å bedømme ut ifra dersom man hadde hatt mer enn ett besøk på restaurantene, sier Anders Blomkvist, eier og daglig leder for de to restaurantene Fiskekompaniet og Brasserie 69.

Han mener iTromsøs kåring kan sammenlignes med TV2-programmet «Skal vi danse».

- Dette blir litt som i «Skal vi danse» hvor man samler alle sine venner og stemmer fram. Det er det eneste jeg har å kritisere, men jeg må bare akseptere at denne modellen er valgt, sier han.

Les alle anmeldelsene her!

Lett å bli påvirket

– Jeg kunne sikkert ha ringt alle mine venner og satt i gang en kampanje, men det gjør jeg ikke. Noen risikerer å havne langt oppe fordi man har mange venner og høy popularitet blant folk, og andre fordi det er en god restaurant. Det er lett å høre på hva andre sier og bli påvirket, sier Blomkvist, før han legger til:

– Men jeg synes det er greit å ha en kåring, og skulle man være heldig å vinne, er det bra. Jeg har jo vært så heldig å få to av mine restauranter med i kåringen, og det må jeg jo si at jeg personlig synes er veldig hyggelig, sier Blomkvist.

Rollen som anmelder

Anne Brit Andreassen, eier av Emmas Drømmekjøkken, har også blandede tilbakemeldinger hva gjelder kåringen som restauranten hennes er med i.

– Jeg synes mange ting. Først og fremst er det jo litt artig og god reklame for alle restaurantene som er nominert, sier hun.

– Men det er ikke alle som kan ta på seg rollen som anmelder. Noen går i dybden på maten, noen på interiøret og andre på støynivået. Det er veldig varierende ut ifra hvem som skriver, og det blir veldig subjektivt. Det er litt blandet, og noen føler kanskje at det blir litt urettferdig, legger Andreassen til.

Seriøse spisesteder

– Hva tenker du om å la publikum stemme fram en vinner?

– I dag kan egentlig alle anmelde, på for eksempel Tripadvisor eller restaurantenes hjemmesider, og det er selvsagt subjektivt. Det blir spennende å se hva publikum stemmer fram i denne kåringen.

På Tripadvisor er det registrert over 90 spisesteder i Tromsø, og Andreassen peker på at det er valgt ut seriøse spisesteder i kåringen.

– Jeg tror alle nominerte er seriøse drivende i bransjen. Vi strever hver dag for å levere det beste til våre gjester. De er grunnlaget for vår eksistens, og vi er opptatt av at de skal ha det bra, sier hun.

– Gjestene har makten

Roy-Helge Jenssen, daglig leder ved De 4 Roser Tromsø, er utelukkende positiv til iTromsøs kåring.

– Det er artig og bidrar til publisitet for oss. Vi hører jo tilbakemeldinger fra gjester på daglig basis, men en kåring synes vi er artig. Det er bra for bransjen og bidrar til at folk blir kjent med restaurantene. Selv om Tromsø er en liten by, er det mange som ikke vet om alle plassene, sier Jenssen, og legger til:

– En kåring bidrar også til at vi skjerper oss for å få flest mulig stemmer.

Han forteller at kåringen har skapt engasjement hos dem, og han er positiv til at det er publikum som skal stemme fram en vinner.

– Det er bra at alle får være med å stemme. Det er gjestene vi lever av, både de som har vært her og de som ønsker å besøke oss. Det er de som sitter med makten, og det er både spennende og litt skummelt, sier Jenssen.

GIR RIS OG ROS: Anders Blomkvist eier to av restaurantene som er med i kåringen av Tromsøs beste restaurant. Foto: John Strandmo