Onsdag holdt hjertesyke Mats Svendsen (31) sitt første musikalske foredrag, «Jeg tok mitt eget liv ... tilbake».

- Det er et initiativ fra LHL Tromsø, der jeg får muligheten til å fortelle min historie, forteller han til iTromsø.

Musikk og bilder

Foredraget inneholder fortelling, bilder og musikk.

– Musikk er en naturlig del av min historie. Så jeg fant rask ut at jeg ville lage et musikalsk foredrag, der jeg kombinerer historie med musikk. Jeg ville også veldig gjerne vise bilder fra hele sykdomsforløpet, så det blir bilder fra både innleggelse, undersøkelser og så videre. Foredraget blir et ganske usminket, ærlig og brutalt møte med Mats Svendsen som person.

Ensomhet

For Svendsen har det blitt viktig å fortelle at man kan bli hjertesyk som ung.

– Da jeg ble syk fikk jeg et brutalt møte med ensomheten jeg følte etter å ha blitt skrevet ut av sykehuset. Nå håper jeg at min åpenhet retter fokus på at også unge kan få hjertelidelser og jeg ønsker å stille meg disponibel sammen med LHL for at andre i lignende situasjoner kan ta kontakt.

– Hvordan er det å være så åpen om egen sykdom?

– Foredraget er veldig utleverende og personlig. Min historie er veldig dynamisk, så jeg blir aldri vant til å fortelle den. Jeg lever i den hver dag. Det blir veldig sterkt for meg å se hvordan publikum reagerer. Jeg har jo på en måte blitt vant til sykdommen min, men folk er ikke vant til å høre om den.

– Hvordan har du det nå?

– I dag har jeg det etter forholdene bra, men det er klart at det er fysisk krevende å gjøre noe sånt. Jeg har med meg min gode venn og leder i LHL, Bjørn Bjørnstad, og to veldig dyktige musikere, så man tar sine forholdsregler for at det skal gå bra.

Godt oppmøte

Det første foredraget ble holdt på Bardu og «Jeg tok mitt eget liv ... tilbake» har allerede blitt booket til flere andre steder i landet.

– Det er LHL som står bak arrangementet, men det siste jeg fikk høre var at det var over 100 personer som skulle komme. Det er veldig artig at vi har blitt booket flere steder, for vi har ennå ikke markedsført foredraget. Men jeg vil ikke si så mye mer om hvilke andre steder vi skal til, for det er formen på helsen min som avgjør om jeg kan gjøre dette flere ganger.