– På kort sikt vil en utmelding av EU kunne svekke eurokursen og pundet. Dette vil kunne få konsekvenser i fiskeri- og havbruksnæringen, som vil få mindre igjen for eksportvarene sine. Selskaper som Lerøy, Nergård og Hermes vil for eksempel kunne lide av dette etter hvert, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen, administrerende direktør i Næringsforeningen i Tromsø.

VIL MERKES: Nils Kristian Sørheim Nilsen tror lokale aktører vil kunne merke en eventuell EU-utmelding.

Renta kan synke

Tom Robin Solstad-Nøis, direktør i SNN Markets, tror ikke norsk fiskeindustri vil rammes. Han tror derimot norske forbrukere vil kunne merke en engelsk utmelding.

– Det er grunn til å tro at det norske krona vil kunne svekke seg opp mot de store valutaene. Dette vil være positivt for noen, som for eksempel fiskeindustrien, men vil være negativt for reisende, forteller Solstad-Nøis og fortsetter:

– En annen ting som vi trolig vil merke er at renta vil synke, eller i hvert fall holde seg lavt lengre enn antatt. Dette for å stimulere økonomien, som vil bli svært usikker skulle England melde seg ut. Oljeprisene vil trolig også synke som en følge av dette, uttaler han.

Saken fortsetter under bildet!

HETT TEMA: Brexit er på alles lepper i England for tiden.

Frykter dominoeffekt

Statsviter og tromsøforsker Tord Willumsen tror også lokal næring kan påvirkes, men tror de største konsekvensene ikke er tydelige ennå.

DOMINO: Statsviter Tord Willumsen tror en engelsk EU-utmeldelse vil kunne føre til at flere land starter debatten.

– Hvis England nå melder seg ut av EU vil det kunne sette fyr i debattene i andre EU-land, som for eksempel Tyskland og Frankrike. Dette vil kunne gi en dominoeffekt over hele Europa, avhengig av hvordan det går med England i ettertiden av en eventuell utmelding, uttaler Willumsen.