TROMVIK: 43-åringen, som bor i Tromvika i Tromsø, møtte litt av et syn i hagen mandag. Langs bakken fant han nemlig en stor kolonne med hundrevis av larver som tok seg fram i gresset.

– Det så helt for jævlig ut. Jeg kom gående med hunden og gikk over plenen da jeg plutselig la merke til noe som bevegde seg på bakken, sier Helgesen til iTromsø tirsdag kveld.

Aldri sett noe lignende

Han forteller at han ble stående for å se på den store larvemassen som ålte seg fram, og tok opp telefonen for å filme. Etterpå var han raskt ute med å finne fram insektspray.

– Jeg har aldri sett noe lignende, og dette er ikke noe jeg vil ha i hagen min. Det så helt forferdelig ut og minnet meg om noe du ser på film. De døde ganske kjapt da jeg brukte insektspray, sier Helgesen.

Ble nysgjerrig

43-åringen ble nysgjerrig på hva det kunne være som hadde tatt ferden gjennom hagen hans, og postet videoen på sosiale medier i håp om å få svar.

– Det er ingen andre jeg har snakket med som vet hva det kan være. En bekjent mente det kunne være en bjørkespinner-koloni som flytter på seg. Jeg har i tillegg sent videoen til Universitet i Tromsø, men foreløpig ikke fått svar på hva det kan være.

– For alt jeg vet kan dette være vanlig, men det så slettes ikke bra ut, legger han til.

Hærmygg-larver

Arne Claus Nilssen, professor i entomologi – læren om insekter – ved UiT, forteller at han har vært borti noe lignende for et par år siden.

– Selv om Helgesens film var ganske utydelig, så mener jeg at dette må være hærmygg-larver. Et av kjennetegnene er de mørke hodene og den hvitaktige kroppen, og selve bevegelsen av «prosesjonen», sier han.

Hærmygg er en insektfamilie i ordenen tovinger. Ofte regnet som en underfamilie i familien soppmygg. Cirka 500 arter er kjent i verden, og 66 av disse er funnet i Norge, men antakelig har vi omkring 200 arter.

Meterlange kolonner

Ifølge Store norske leksikon lever larven på skyggefulle steder i løvskog hvor den ernærer seg av råtnende blad på jorden. På ettersommeren kan man av og til se svære larvemasser klumpe seg sammen i meterlange kolonner, som beveger seg fremover ved at larvene stadig kryper over hverandre, så kolonnen ligner en orm.

– Hvorfor danner de slike kolonier? Er det for beskyttelse?

– Ja, det er antakelig det. En teori er at de imiterer slanger for å skremme vekk fugler, sier Nilssen, som påpeker at fenomenet er kjent, men likevel utrolig interessant.

– I en slik «prosesjon» kan det være hundrevis – ja, sågar tusenvis – av larver, forteller han.