I forrige uke la regjeringen fram statsbudsjettet for 2017. Der foreslår de blant annet å avvikle reisestipendet som i dag gis studenter under 25 år som bor mer enn 63 mil unna sin egen hjemkommune. Ved å også kutte i reisestipendet til utenlandsstudenter ønsker regjeringen å kutte 67 millioner kroner. Det synes studentene ved UiT ikke noe om.

Reisestipend

– Kuttene er lite fremtidsrettet. De rammer studenter fra Tromsø som vil studere andre steder i landet og tilreisende studenter i Tromsø. Derfor er det uheldig at det nå kuttes, samtidig som politikerne snakker om en storslått satsing i Nord-Norge, sier Aurora Skagen (27).

Hun er nestleder i studentparlamentet. Med seg har hun Kristoffer Wilhelmsen (23), som også sitter i studentparlamentets arbeidsutvalg.

– Lite hensiktsmessig

Studentpolitikerne er fornøyd med flere punkter i statsbudsjettet, som 11 måneders studiestøtte, og økningen i rammetilskudd til UiT.

– Men det er spesielt at de skryter av nordområdesatsingen når de kutter et tilskudd som så tydelig hjelper studentene ved UiT. Det virker lite hensiktsmessig, sier Wilhelmsen.

– I dag får syv prosent av studentene i Norge reisestipend. Studenter fra Tromsø som ønsker å studere i Oslo, Bergen eller Trondheim vil tape på kuttene. Det gjør i verste fall at vi ikke klarer å holde ved like økning i antall studenter som kommer til UiT. Det rammer Nord-Norge, og det er veldig trist, sier hun.

De frykter at de som studerer i en annen by nå må jobbe mer ved siden av studiene for å få råd til å reise mellom studiestedet og hjemstedet.

Store avstander

– Avstandene i nord er mye større en sørpå, samtidig så har de både tog og båt som alternativ transport, noe som ofte er rimeligere enn fly. Derfor er reisestipendet viktig for studenter i og fra nord.