Helene Kristiansen (24), som bor i sameiet Kræmer brygge, like ved anleggstomten, medgir at naboene i flere uker har vært urolige.

– Vi er flere som har tenkt våre tanker om det som skjer der nå. Det er påvist asbest, PCB, PAH, kvikksølv, bly- og radioaktive forbindelser i bygget. I tillegg er det snakk om impregnerte materialer. Samtidig har vi opplevd at svevestøvet i området minst har fordoblet seg siden rivingen begynte, sier hun.

Store mengder støv

Kristiansen forteller om vinduskarmer som blir svarte, omtrent over natten, mens flere andre beboere i området har kontaktet iTromsø og fortalt om knusing av betong uten bruk av vannkanoner for å begrense støvmengden.

UTEN VANN: Flere naboer hevder at vannkanonene sjelden går, selv når betong knuses. iTromsø besøkte arbeidsplassen mandag kveld. Arbeiderne knuste ikke betong da, men rivingsarbeidet førte likevel til mye støv i luften.

– En av naboene mine har sågar meldt fra til Arbeidstilsynet, da vi flere ganger har sett arbeidere på området uten verneutstyr, sier Kristiansen.

iTromsø har vært i kontakt med Arbeidstilsynets avdeling i Tromsø, men de kan verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt de kjenner til saken.

– Vi vurderer alle tips, men det er ikke bestandig vi rykker ut. Vi er nødt til å ta hensyn til kapasitet, men vil selvfølgelig følge opp saker vi får inn, sier tilsynsleder John Arve Skarstad.

Flere av beboerne i blokkene på sørsiden av Kræmer-tomten, har ifølge Kristiansen, også vært mye syke siden rivingsarbeidet startet.

– Det kan jo selvfølgelig være tilfeldigheter. Det er jo høst og kaldt, men jeg synes det er påfallende at jeg for første gang i mitt liv fikk øyebetennelse like etter arbeidet startet, og at den ennå ikke har gitt seg.

Etterspør informasjon

Som følge av uroen, har Kristiansen kontaktet både Kræmer Eiendom AS og kommunen. Fra kommunen har hun etterspurt miljøinformasjon rundt riveprosjektet, konsekvensutredninger, eventuelle helsefarer og hvilke tiltak som er iverksatt for å begrense disse, men hun har ennå ikke fått svar.

Laila Falck, byggesakssjef i kommunen, opplyser at hun ble gjort kjent med saken mandag, og at hun har mottatt klager på forstøving fra arbeidsområdet.

– Vi har vært i kontakt med Kræmer i dag, og de opplyser om at de benytter seg av vannkanoner når betong knuses.

Falck påpeker dog at det ikke kun er Kræmer som driver med arbeid i området, og peker på at støvet kan komme fra flere steder samtidig.

– Blant annet holder Kvitebjørn Varme på med omfattende graving. Vi må rett og slett undersøke hvor støvet kommer fra, og om det er farlig.

Falck opplyser at hun vil følge opp saken internt, slik at saken havner hos rett avdeling.

– Vi i byggesaksavdelingen driver ikke med oppfølging av forurensingsproblematikk. Det er eventuelt en sak for miljørettet helsevern eller Wim Weber, vår miljørådgiver, sier hun.

Kan stanse arbeidet

Til iTromsø sier Wim Weber at det ennå er uklart hvem som vil ta saken, men at det under de gitte omstendighetene er vanlig å åpne en tilsynssak.

FØLGER OPP: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen vil se nærmere på saken tirsdag. Hun opplyser at dersom det er nødvendig, kan arbeidet stanses.

– Da vil det være naturlig å foreta en befaring først for å få mest mulig informasjon om problemet eller utfordringene, legger kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til.

Kommuneoverlegen viser til at kommunen som tilsynsmyndighet, med hjemmel i Folkehelselovens kapittel om miljørettet helsevern, kan kreve informasjon fra entreprenørene, iverksette gransking, og utrede helsemessige konsekvenser av arbeidet som utføres.

– Vi kan også stanse arbeidet eller eventuelt gi døgnmulkt dersom det er nødvendig, sier hun.

Hun er imidlertid klar på at det ikke er gitt at dette blir nødvendig.

– Saneringsfirmaet som jobber med rivingen er profesjonelt og skal ha oppfylt kravspesifikasjon fullstendig. Jeg går ut fra at de da også ivaretar det som går på helse under rivingsarbeidet, sier hun, og fortsetter:

– Jeg mener det er viktig å understreke at dette kan dreie seg om unødig bekymring, men det vil jeg selvfølgelig undersøke nærmere.

Kristoffersen vil følge saken opp nærmere i morgen.