– Dette er et gledelig resultat, og jeg må rette en stor takk til ansatte og politikere som har gjort dette mulig, sier administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

Effektfulle tiltak

Årsresultatet for Tromsø kommune viser et mindreforbruk på 102,6 millioner kroner i 2016. Årsaken til resultatet er i hovedsak økt skatteinngang og integreringstilskudd, økt pensjonspremieavvik, altså at kommunen har budsjettert med høyere pensjonsutgifter enn hva de fikk, samt stram driftsfokus.

– Vi iverksatte en del tiltak etter økonomirapport to som har gitt effekt. Da tenker jeg på innkjøpsstopp og ansettelsesstopp i pleie og omsorg og utdanningssektoren. Dette er kun midlertidige tiltak, men de har gitt resultater. Nå har politikerne et bitte lite handlingsrom, men vi må jobbe systematisk for å få full kontroll på økonomien og et mer langsiktig handlingsrom.

Berget av økt skatteinngang

PRESENTASJON: Britt Elin Steinveg og Oddgeir Albertsen under pressekonferansen.

Oddgeir Albertsen er avdelingsleder for finans. Han forteller at kommunen er berget av økt skatteinngang.

– Grunnet omlegging av skatten fik vi i fjor en engangssum.

Til tross for 100 millioner kroner i pluss, gikk kommunens drift i minus.

– Driften i kommunen har et merforbruk på 12,9 millioner kroner, mot 45 millioner kroner i 2015. Det kommer i hovedsak av et merforbruk på nesten 51 millioner kroner hos pleie og omsorg, og et merforbruk på fire og en halv million hos brann og redning. Det er gjort en stor jobb i den enkelte avdeling for å få driften i balanse, sier Steinveg.

Økt gjeld

Kommunen har også fått en økt gjeld, og har nå en gjeld på 6.267 millioner kroner.

– Dette kommer av at vi har et høyt investeringsnivå. Blant annet Otium, Tromsøbadet og helsehuset, forklarer Steinveg.

Regnskapet viser at kommunen har en resultatgrad på 2,87 prosent, en bedring på 0,35 prosent fra året før. Det som anbefales er 1,75 prosent, og vi ligger høyere. Det er utrolig bra, sier Steinveg

Kommunen har også 90 millioner kroner på dispensasjonsfondet. Albertsen ber likevel folk begrense begeistringen.

– Vi har ennå et vedlikeholdsetterslep på kommunens bygningsmasse på en milliard kroner. Det er verdt å ha med seg, sier han.