Jacobsen på Berg:

Nominert til Matprisen

En av de mest høythengende utmerkelsene innenfor norsk matproduksjon kan havne i Tromsø.

NOMINERT: Mats Hegg Jacobsen på gården Jacobsen på Berg er nominert til prisen som Årets Produsent på "Matprisen 2017". Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen

nyheter

Det vil nemlig skje dersom Mats Hegg Jacobsen – eller Jacobsen på Berg – går til topps når den gjeve "Matprisen 2017" skal deles ut.

Matprisen ble etablert i 2014 av DebioInfo og ØQ- økologisk mat i storhusholdninger, og går av stabelen for fjerde gang 13.november.

Til grunn for Matprisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid», og målet med prisutdelingen er å hedre de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat.

En av tre nominerte

Mats Hegg Jacobsen er en av tre nominerte i kategorien "Årets Produsent" – og juryen som har nominert ham er ikke snau med skrytet.

"Landbruket i Norge har behov for flere matprodusenter og røktere som kan inspirere, motivere og vise hvordan og hvorfor et bærekraftig landbruk gir mening".

BÆREKRAFTIG: Blant annet produserer Mats Hegg Jacobsen kjekjøtt, kjøtt av villsau, samt svinekjøtt på gården sin på Berg. Foto: Ronald Johansen

– Fuck janteloven, dette er noe jeg er j-la stolt over, sier Jacobsene lattermild når iTromsø får en prat med Berg-bonden.

Han er storfornøyd med å være nominert – og sier at det er ære å få være med i samme selskap som de andre nominerte.

– I fjor vant restauranten Maemo en av prisene – og Maemo er et av de største navnene innenfor økologisk og bærekraftig mat, sier Jacobsen.

Økologisk og bærekraftig

Han gleder seg til å reise ned til Oslo om to uker – den 13. november – for å delta i prisgallaen på den nye mathallen Vippa.

– Det skal bli utrolig artig å få reise ned, sier han.

Familien Jacobsen driver med produksjon av kjøtt, egg og grønnsaker på gården sin på Berg.

Gården Jacobsen på Berg er i såkalt "økologisk karantene" for å kvalifisere seg til å få stempelet som heløkologisk gård.

Imidlertid er store deler av produksjonen allerede økologisk og sertifisert av Debio.

Den uavhengige juryen liker det Jacobsen driver med – og skriver i sin nominasjon til produsentprisen: "Med nordnorske ressurser og klimatiske forhold som et nødvendig utgangspunkt, har Mats og familien allsidig drift med kje og villsau, i tillegg til økologiske verpehøns, gris og grønnsaker".

Har kapasitet, men ...

Bonden selv frykter ikke at en eventuell pris skal skape for stor etterspørsel etter det han produserer.

– Jeg kan produsere mye mer før taket er nådd. Men det å produsere og selge i store kvanta er ikke årsaken til at jeg driver gård, sier han.