Da den tidligere marinebasen Olavsvern ble kjøpt opp av lokale investorer i februar 2013, ble det klart at basen med sine dypvannskaier rettes mot petroleumsaktiviteten. Nedgangen i aktiviteten som følge av lave oljepriser har imidlertid rammet supplybransjen. Ny forretningsstrategi er likevel ikke en helomvending.

– Vi ønsker fortsatt å være med på det som skjer med olje- og gass, men vi forsøker nå også å rette oss mot næringslivet i Tromsø, sier nytilsatt daglig leder Rune Normann Danielsen.

Han overtok jobben etter sin bror Stein Danielsen.

Omsetning skjøt i været

Fra 12 millioner kroner i omsetning i 2016, ligger Olavsvern Gruppen an til å omsette for nærmere 22 millioner kroner i år. 4 millioner kroner kan spores tilbake til en oljerigg som lå ved basen i januar og februar.

– Selv om vi fikk inn en del penger, gikk det nesten like mye ut i forbindelse med riggoppholdet, sier Danielsen.

Høyre belegg på leilighetshotellet gjør også sitt til å bedre den økonomiske situasjonen i år.

Flere selskaper har leid plass til arbeidere i forbindelse med bygging av badeland og havneterminal.

– Leilighetene noe vi lever fra måned til måned. Vi er spente på oppstart i januar. Flere av dem som har leid seg inn hos oss i år er ferdige med arbeidene. Det kan dermed bli en treg start på 2018, sier Danielsen.

Ledig kapasitet

Den tidligere marinebasen er best kjent for tunnelsystemet med tørrdokk for ubåter og missiltorpedobåter inne i fjellanlegget. Olavsvern Gruppen AS tilbyr lagringsplass i anlegget.

– Selve fjellanlegget er nå helt fullt med biler, campingvogner og båter. Det er akkurat slik at vi dekker kostnadene våre på anlegget, sier Danielsen.

Da Forsvarsbygg holdt bygget i drift i påvente av salg, og uten militær aktivitet, kostet det rundt tre millioner kroner i året. Tre vaktmestere hadde basen som arbeidssted.

I dag er det tre fast ansatte i forbindelse med Olavsvern, inkludert daglig leder.

– Basen har en del verkstedfasiliteter, administrasjonsbygg og uteareal som vi forsøker å tilpasse slik at det treffer i det lokale næringslivet, sier Danielsen.

Trenger lokal aktivitet

Olavsvern Gruppen er blant annet i dialog med noen som vurderer å drifte kantina i hotellet på basen. Bygningen sto ferdig i 1994 og har blitt godt vedlikeholdt. Ifølge Danielsen er det nærmest bare å koble utstyret på strøm for å ha klart et kjøkken laget for å fø en hel militærbase.

– Som cateringkjøkken passer det helt perfekt, sier Danielsen.

Hotellrommene er for det meste leid ut til arbeidsfolk som er innom byen i forbindelse med pågående prosjekter.

– Vi er avhengige av et godt aktivitetsnivå i Tromsø for å få leid ut rommene. Inntil nå har det gått bra, sier Danielsen.

Store haller står ubrukt

Siden overtakelsen har Olavsvern Gruppen blant annet investert i avfuktingsanlegg for å ha i fjellhallene, der det tidligere har blitt brukt varme for å drive fukten ut. Hele Olavsvern er bygget som et eget økosystem med egen vannforsyning, kloakk og strøm. Betydelige deler av fjellanlegget står imidlertid ubrukt.

– Vi har åtte haller på 1.000 kvadratmeter hver som tidligere har vært brukt som ammunisjonslagre. Inngangene til dem er på 2x2,5 meter. Følgelig er det vanskelig å få større ting inn i de store hallene, sier Danielsen.

Totalt utgjør ammolagrene over en fotballbane i areal.

Venter på reguleringsplan

For tiden jobbes det med en reguleringsplan som har manglet på det tidligere militære området. Utformingen av den vil avgjøre hvilke aktivitet som kan være på basen.

– Hvor stort areal bak basen som vi kan bruke til næringsvirksomhet er med å avgjøre hvilke type aktivitet vi kan ha her, sier Danielsen, som nevner fiskeri som et eksempel på aktivitet som i prinsippet kan tilknyttes basen.

– Inntil vi har fått godkjent reguleringsplan med andre adkomstveier og bakareal er vi spilt ut over sidelinja når det gjelder en del aktiviteter.

Danielsen mener aktiviteten i basen skal ta hensyn til beboerne i nærområdet, når det er mulig. Asfaltanlegget på området har allerede skapt fortvilelse blant naboene.

– En bedre atkomstvei er viktig for alle parter. Når vi ser på forretningsmuligheter fremover er vi spesielt interessert i aktivitet som ikke genererer så mye mer trafikk langs vei. Basen har allerede betydelige meter med dypvannskai, sier Danielsen.