Etter mange år med forfall skal nå festningsanlegget Skansen i Tromsøs gamleby sikres, og Tromsø kommune er klar med planene.

Unikt kulturminne

– Skansen er unik og det gamle festningsanlegget som kan sammenlignes med vikingborger på Gotland og i Sør-Sverige er det eneste vi har i Norge, sier fylkeskonservator Ann-Karin Sandmo.

Torsdag var hun på befaring i området sammen med byråd for kultur og idrett Jonas Stein, Tobias Hübscher, Frode Gustavsen fra Tromsø kommune og Keth Lind fra Tromsø Museum.

Står til forfall

– Vollen på Skansen skaves av år for år av lastebiler som kjører inn i den og brøytebiler som kommer for nært. Snart er det ingenting igjen av den, sier Lind.

Byård Stein synes det er for ille at Tromsøs tusenårssted skal stå til forfall.

– Skansen er en skatt i gamlebyen som skal være et levende sted og brukes av kommunens innbyggere, men det må helt klart sikres. Vi vet jo at mange bruker Skansen som et seremonisted, slik jeg selv har gjort, sier Stein om stedet der han, i likhet med mange andre tromsøværinger, giftet seg.

Robust anlegg

Gustavsen som er eiendomsforvalter for kultur- og idrettsbygg i Tromsø kommune, tror Skansen skal stå bedre rustet til å tåle tidens tann etter at A. Markussen som vant anbudskonkurransen, er ferdig med sikringsarbeidet.

– Da skal Skansen bli et robust anlegg med en forstøpning rundt seg som tåler juling, fastslår han.

De umiddelbare planene for å sikre anlegget er en kant av skiferblokker som skal gå langs Skansegata og dekker over halvparten av strekningen. I tillegg skal man også fjerne enkelte bjørketrær som har forstyrret jordgrunnlaget.

– Dette blir et stort løft og arbeidet må foregå i faser. Til våren er det klart for utlegging av fyllmasser i skråninger og tilsåing, sier Sandmo.

Kommunen regner Skansen som et levende kulturminne som også skal ha en parkfunksjon. Det vet Sjur Marker å benytte seg av.

– Sjur elsker denne lekeplassen hvor han kan klatre både på kanoner og i trær. Dette er et viktig sted både historisk, kulturelt og ikke minst som en samlingsplass, sier bestemor Kari-Ann Marker.

LEKEPLASS: Sjur Marker (2) bruker Skansen flittig og fikk med seg bestemor Kari-Ann Marker og onkel Sebastian Marker. Foto: Åsgeir Johansen