For tredje året på rad kommer Internasjonalt matmarked til Tromsø for å selge oster, skinker, kaker, olivener, godteri og annet snacks som er helt umulig å få tak i Ishavsbyen ellers på året.

– Tromsø er den største byen i den nordlige delen av Norge, så det er naturlig at vi kommer hit. Vi har opplevd folk som reiser 50 km fra der de bor bare for å besøke markedet vårt. Jeg tror det er en viktig begivenhet for byene vi kommer til, hevder sjefen for markedet, Olivier Simonin.

Matmarkedet begynner på en årlig Norgesturné i mai, og avsluttes i oktober. På grunn av den økonomiske krisen som ennå setter dype spor i resten av Europa, opplever selgerne Norge som et skjermet mekka hvor det ennå er mulig å tjene penger.

– Målet med å komme hit er til syvende og sist å tjene penger. Mange av selgerne representerer små familiebedrifter og fabrikker. Matmarkedet i Europa er inne i en slump på grunn av den økonomiske krisen, men her i Norge opplever vi at etterspørselen vedvarer.

Eksklusivt

En av dem som har tatt den lange turen nordover er Georgi Haralambie (28) fra Italia. Han bruker ord som eksklusivitet og kvalitet for å forklare hvorfor folk kommer tilbake til boden hans år etter år. Han har også tidligere deltatt på markedet i Tromsø.

– Det er omtrent ikke mulig å få tak i disse varene utenfor Italia. Jeg selger ekte italiensk salami, parmesanost, spekeskinke og trøffel, bare for å nevne noen av varene. Det er en grunn til at jeg frakter det de 4000 kilometerne fra Italia, sier han og ler.

Men heller ikke i Italia er det bare bare å få tak i de samme matvarene som Haralambie tilbyr.

– Alle varene mine kommer fra forskjellige enkeltgårder og småbruk. Dette gjør at kvaliteten er bedre enn det man ellers får kjøpt i butikken. Salamien jeg selger kan du for eksempel ha liggende i 3 måneder hvis du lagrer den på riktig måte, påpeker 28-åringen.

Mange oster

Det produktet som er desidert mest populært blant de mange bodene er definitivt ostene. Også Marianne Stoveland har tatt turen innom Strandtorget for å smake på de gule fristelsene denne onsdagsettermiddagen.

– De har et bra utvalg her. Jeg kjenner igjen en del fra når jeg har vært ute på reiser og slikt. Etter å ha prøvd meg fram her i dag har jeg imidlertid kommet fram til at det er pesto og chiliostene som er favorittene slår hun fast.

– Vi har mye bra å tilby, så jeg oppfordrer alle matelskere til å ta seg en tur innom i løpet av de neste dagene, avslutter Olivier Simonin.

Velkommen skal du være: Olivier Simonin inviterer til matfest på det internasjonale matmarkedet fram til lørdag. Foto: Tarjei Berg
Artig: Marianne Stoveland synes det er artig med litt liv og røre i sentrum. Valget falt til slutt på chili og pestoostene fordi de har en litt annerledes smak. – Det er ost som fenger, sier hun blidt. Foto: Tarjei Berg
Godt godteri: Hedda beck (til venstre) og Kristine Hagensen er glade i Haribo, og synes det internasjonale markedet er en kjempeidé. – Det er fint med en slik kulinarisk opplevelse en gang iblant, fastslår Beck. Foto: Tarjei Berg
Glad i italiensk og engelsk: Far og sønn Jan Yngve Sand (til høyre) og Martin Sand har kommet for å prøve ostene. Pappa Sand synes det er kjempeartig at det internasjonale markedet har kommet til Tromsø i år igjen. Foto: Tarjei Berg