Felles for én sak, og med ønske om å vise at kampen mot overdosedødsfallene angår oss alle, møttes 30 personer i Kongeparken søndag kveld.

– Vi står sammen i sorgen over dem vi har mistet, og vil forebygge at det skjer flere overdoser, sier prest Kjersti Marie Lægdene fra talerstolen under markeringen.

– Fjern tabuet

Målet med minnemarkeringen er Blant annet å forebygge overdosedødsfall. Gjennom å bryte ned de tabubelagte murene som omringer rusproblematikken, ønsker arrangørene at dette skal være noe vi kan prate åpent og ærlig om.

Dette er første gang verdens overdosedag markeres i Tromsø, selv om det har blitt holdt ulike markeringer med lignende budskap tidligere.

Fra Helsedirektoratet kom Martin Blindheim, som daglig jobber med den nasjonale overdosestrategien.

– I dag har det blitt holdt markeringer i både Oslo, Fredrikstad, Bergen, Sannes, og flere andre steder. Det finnes utrolig mange som røres av denne problematikken, både foreldre, barn, søsken, venner og behandlere, sier Blindheim.

– I verden dør opp mot 200.000 mennesker årlig av overdose, nærmere 20.000 i Europa, og cirka 260 i Norge. Dette er alvorlig, og viktig at tas på alvor, sier Blindheim.

I Tromsø dør mellom to og fire mennesker hvert år av overdose. Altfor mange lever i faresonen for å bli det neste offeret.

– Tallene på landsbasis viser at dette er et vel så alvorlig samfunnsproblem som både bilulykker og drukningsulykker. Vi kan ikke akseptere at det glemmes i det offentlige rom, sier prest Lægdene.

Skuffet

Helene Kofoed er leder i Landsforeningen mot stoffmisbruk (LMS). Hun har selv vært pårørende i mange år, da hennes datter har vært rusavhengig og nå går på metadon.

Under minnemarkeringen leste hun et dikt om den harde realiteten som følger når noen nær en havner i rusmiljøet.

– Det viktige i dag er å fokusere på det store samfunnsproblemet rusmisbruk er. Jeg er skuffet over at ingen sentrale politikere møtte opp og markerte sammen med oss, sier Kofoed.

– De har en ny mulighet til neste år, og da håper vi på bedre oppmøte.

VIKTIG: Verdens Overdosedag skal belyse problematikken rundt de mange som årlig dør på grunn av overdoser. (f.v.) Cecilie Haugland fra Barn av rusmisbrukere (BAR), prest Kjersti Marie Lægdene, Helene Kofoed i Landsforeningen mot stoffmisbruk (LMS) og Martin Blindheim fra Helsedirektoratet. Foto: Christina Svanstrøm