Tidlig på 1900-tallet ble filmorkester etter hvert et relativt vanlig konsept rundt omkring i verdens kinosaler. Stumfilmen hadde tross alt sine begrensninger, og til og med den største av de alle, Charlie Chaplin, hadde nok ikke blitt så berømt som han ble uten musikken. På torsdag kan du få en smak av dette glade 20-tallet her i Nordens Paris.

– Dette har vært et helt enormt prosjekt. Vi har måttet koordinere mellom Tromsø Kammerorkester, dirigenten, de andre artistene, rettighetshaverne osv. Men vi er utrolig fornøyde med resultatet. Dette er den dyreste produksjonen vi noen gang har utført, og det kommer til å synes, sier Martha Otte, festivalsjef for Tiff og Stumfilmdagene, og smiler.

Stumfilmeksperter

I tillegg til Tromsø Kammerorkester kommer også den profesjonelle stumfilmpianisten Ben Model og det finske art-punk bandet Cleaning Women. Kammerorkesteret kommer til å fremføre Chaplins egne komposisjoner under filmen. Ifølge dirigent Jens Troester var nemlig Chaplin også en meget begavet komponist.

– De beste melodiene til Chaplin er ganske sentimentale i natur, hevder dirigenten.

Troester har mye erfaring med å fremføre musikk til stumfilmer. Han jobber selv med å komponere stumfilmmusikk. Ifølge ham er det ikke bare lett å sette live musikk til levende bilder-

–Timingen er alt. Musikken må henge sammen med det som skjer på skjermen. Er det for eksempel noen som får et slag i ansiktet, må musikerne akkompagnere slaget på helt riktig tidspunkt. Det må rett og slett være perfekt, fastslår Troester.

Verdensstjerne

For Ben Model blir det ikke så mye større enn Charlie Chaplin. Han er ansatt ved Modern Museum of Art i New York som profesjonell stumfilmmusiker – Et svært begrenset yrke også i verdenssammenheng. Ifølge ham er det strenge føringer på hvilke sammenhenger man kan få lov til å fremføre Chaplins komposisjoner.

– Visse versjoner av filmen kan bare fremføres med visse musikkstykker. Det er på en måte en artistisk forsikring, og er med på å sikre at forestillingen på torsdag blir helt spesielt, sier den erfarne stumfilmmusikeren.

Også orkestersjef Torunn Reigstad tror torsdagens forestilling blir noe kulturvante Tromsøværinger ikke har sett tidligere.

– Filmene varer mellom 20 og 30 minutter, så jeg synes det er en passelig dose for publikum. Og så er det levende musikk også. Selv om det kanskje er historier og filmer som er kjent for mange, så vil man få muligheten til å oppleve de på en måte man aldri har gjort før, avslutter Reigstad.

Profesjonell: Ben Model er over gjennomsnittet interessert i stumfimer, og gleder seg veldig til å ta fatt på torsdagens Chaplin-festligheter. Foto: Privat Foto: nn
I sving: Slik ser det ut når Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er i fri utfoldelse. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.