Samfunnsøkonomisk analyse har jobbet fram ferske prognoser for boligprisutviklingen fram til 2017. Resultatet presenteres i dn.no.

Prognosene ble lagt fram på en boligkonferanse torsdag, og blant fylkene ligger Troms an til å få den sterkeste boligpris­veksten.

I Tromsø er det forventet at boligprisene skal stige mer enn dobbelt så mye som i resten av landet. Det forklarer sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse med at byen, og deler av Nord-Norge forøvrig, nå har en boligbygging som ikke holder tritt med befolkningsveksten.

– Det har vært god befolkningsvekst i Nord-Norge i mange år, også før nyetableringene vi har sett av petroleumsselskaper og leverandørindustri. Men hele Nord-Norge føler nok på at oljeoptimismen driver økonomien. Det er befolkningsvekst i Tromsø på 1.200 personer netto i året, mens det i 2013 bare ble bygget 250 boliger, sier Bjørnstad til dn.no.

Eiendomsmegler Raimond Sørensen i Garanti Eiendomsmegling Tromsø tror også at boligprisene vil fortsette å stige.

- Det er alltid vanskelig å sette tall på det, men jeg tror ikke denne prognosen er så langt fra sannheten. Jeg kan ikke se noen tegn på at boligprisene skal gå tilbake de neste årene, sier Sørensen til iTromsø.

For at boligprisene skal flate ut, må utbyggingen ta igjen befolkningsveksten.

- Det er ikke godt å si når det skjer. Vi er allerede godt i gang med å selge boliger som står klare i 2017. Dermed er det ikke noe som tilsier at veksten vil flate ut om to år, forteller Sørensen.