Boligprisveksten i Tromsø det siste året ligger nå på 12,3 prosent. Dette regelrett knuser all annen motstand, og andreplassen på listen, Bergen, kommer ikke engang i nærheten med sine 4,7 prosent.

- Det er et veldig bra marked, sier daglig leder i HJEM eiendom, Robin Martinsen Iversen.

Ikke bekymret

Selv om boligprisveksten har mange likheter med utviklingen opp mot kriseåret i 2008, mener Iversen at dagens boligkjøpere ikke har noe å frykte på grunn av det. Han mener markedet i dag er mye sunnere enn det var den gangen.

- I perioden opp mot finanskrisa i 2008 var markedet kjennetegnet av en stor positivisme i forhold til det å få gevinst på investeringene. Det var mange som investerte i bolig for å oppnå avkastning, og da krisa inntraff ville alle selge på en gang. Folk hadde ikke råd til å kjøpe på grunn av dårlig privatøkonomi, og da var også boligkrisen et faktum, slår Iversen fast.

Hus nummer to

iTromsø har tatt turen til en boligvisning i Båtmannsvegen på Mortensnes. Blant cirka 10–15 interessenter møter vi paret Magnus Hjorth og Monica Isabell Andersen. De to eier allerede et hus, og ønsker nå å kjøpe et hus nummer to for å leie ut.

- Det er dyrt å kjøpe hus i Tromsø, uten tvil, sier Hjorth.

- Det er jo så lite boliger tilgjengelige, skyter Andersen inn.

- Det er klart vi er bekymret for at det plutselig skulle bli et priskrakk, derfor ser vi an markedet og har ikke noe umiddelbart behov for å kjøpe nå, fastslår Hjorth.

Texas-tilstander

Robin Martinsen Iversen er fornøyd med oppmøtet denne torsdagskvelden i Båtmannsvegen 6, men han kan også fortelle om ”Texas-visninger” med opp mot 30 deltakere og eneboliger som er solgt dagen etter første visning.

- De som kjøper hus i Tromsø i dag er hovedsakelig folk som ønsker en plass å bo. Sånn sett kan man si at vi har reelle boligpriser i Tromsø i dag og et sunt og bærekraftig marked.

Tallenes tale er også klare: Tromsø er den byen i Norge med nest raskest omsetningshastighet. Mens det i gjennomsnitt tar 31 dager å få solgt en bolig her i nord, tar samme øvelsen 32 dager å få utført i Oslo. Kun i Bergen går det fortere å kvitte seg med eiendom med 23 dager.

- Denne boligen blir nok også solgt i morgen. Slike eneboliger som dette, som er midt på øya, går generelt fort unna. Det hender at vi har noen boliger som ikke blir solgt før etter andre eller tredje visning, men dette har blitt sjeldnere det siste året, avslutter Iversen.

Hus nummer to: Magnus Hjorth og Monica Isabell Andersen stresser ikke med å kjøpe. De eier allerede hus på Bjerkaker, og er på utkikk etter et andre hus å leie ut. Foto: Håkon Steinmo