Det er på bakgrunn av dette at Hamnabarnehagene Bukkespranget Naturbarnehage, Bjørnebekken, Kvitungen, Toftveien og Solneset barnehagene har gått sammen for å invitere foreldre, personale og studenter til barnehagelærer utdanning til kurskveld med tittelen ”Kunsten å være foreldre med god samvittighet”.

Hans Inge Knudsen er daglig leder i RaptusBarn, og har 25 års erfaring som ansatt i barnehage bak seg. RaptusBarn er en veiledningstjeneste for foreldre som av ulike årsaker trenger noen å snakke med, få veiledning, råd eller hjelp rundt barneoppdragelse og familiedynamikk.

I går snakket han foran et hundretall foreldre og barnehageansatte for å fortelle dem om barneoppdragelsesmetoder som opptrer som en motvekt til populære programmer som "Nanny 911 og Super Nanny".

Nøkkelord samarbeid

Foredraget skal ta for seg hvordan du bedre kan kommunisere med barnet ditt, for å unngå lammende krangler og sinne. Hvordan du kan være en bevisst forelder som tør å si nei med god samvittighet.

- Samarbeid er så absolutt et nøkkelord i arbeidet med barns adfersel. Det er vanlig at foreldre ”bryter ned” barnet før du prøver å få det til å gjøre som du vil. Hadde du selv lettere ville samarbeide med noen om de     først kjeftet eller truet med straff? Neppe. Personlig ville jeg nok heller ha helt mot det stikk motsatte, sier Hans Inge Knudsen til forsamlingen tirsdag kveld.

Videre forteller han om viktigheten av å bytte ut bunnløs ros med anerkjennelse, samt det å respektere barn som kompetente individer fra dagen de er født. Oppdragelse skal være slik at barnet selv sitter igjen med sin egen integritet i god behold. Han understreker også faren ved at barn blir omtalt som objekt i egne liv, snarere enn fritenkende subjekter.

Han referer også til en viden kjent og elsket barnebokpersonlighet.

- Jeg er veldig glad i Astrid Lindgren. Hun sier følgende: ” Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer manerene av seg selv” , Du kan aldri gi barnet for mye kjærlighet, og barnet kan heller ikke ta skade av det. Det er i midlertidig ikke det samme som å være ettergivende, sier Knudsen.

Barnehagesamarbeid

Initiativet til kurskvelden er tatt av daglige ledere ved Hamnabarnehagene nevnt ovenfor.

- Dette er første gang noe slikt arrangeres i Tromsø, og vi syntes det var på tide, sier Turid Boholm daglig leder ved Bukkespranget Naturbarnehage. – Responsen fra foreldre har vært veldig bra, vi har fått flere tilbakemeldinger på at det lenge har vært etterlyst et litt nærmere samarbeid med personale i barnehagen når det gjelder blant annet grensesetting av barna. Hva aksepteres, hvilke regler har vi å forhold oss til og den slags, sier hun.

- Kurset er satt opp i samarbeid med universitet og er derfor åpent for studenter som går barnehagelærerutdanning. De kan også ha mye å hente, sier Tina Berntsen Hole.

De fem øvrige barnehagene har lenge jobbet sammen for å bedre barnehageopplevelsen for barn og voksne i Hamna.

- Til tross for ulik organisasjonsform har vi samarbeidet tett siden midten av 90-tallet. Resultatet har vært givende for både våre enkelte barnehager og for miljøet blant barna, sier Anne-Marie Barosen, daglig leder i Toftveien barnehage.

FORMIDLER: Hans Inge Knudsen er utdannet førskolelærer ved HiO med videreutdanning i kommunal styring og ledelse. Her inspirerer han under sin forelesning foreldrekunst med god samvittighet. Foto: Pia Engman