Tobarnsmor Ane Hokland (26) har bare bodd i studentboligen på Ørndalen et par måneder, men har allerede opplevd innbrudd, stadig bråk på natterstid og en rekke ubehagelige hendelser med narkomane som bor i kommunale leiligheter i området.

Barna har hun nå sendt til foreldrene sine i Harstad, og selv tør hun sjelden å være alene i leiligheten. Hun reagerer på at Studentskipnaden ikke informerte om forholdene i området, til tross for at lignende hendelser hadde hendt med en annen småbarnsfamilie i samme leilighet, bare noen måneder tidligere.

Livredd

– Selv om jeg nå har fått innstallert kamera utenfor, fått meg ekstra sikkerhetslås, samt vært i kontakt med politiet og kontaktet Studenskipnaden flere ganger, føler jeg meg fortsatt ikke trygg i leiligheten, forteller en fortvilt Hokland, som nå selv bare går og venter på å få seg et nytt bosted.

Hun flyttet inn i leiligheten på Ørndalen i juni sammen med tvillingene sine på ett år, etter å ha fått den tildelt av Studentskipnadens boligkontor. Lite visste hun om forholdene i området, men fikk i ettertid høre skrekkhistorier fra et vennepar som viste seg å ha bodd i samme leilighet.

– Vi flyttet inn sommeren 2013 sammen med datteren vår, men skjønte etterhvert at dette ikke var noe strøk som egnet seg for en småbarnsfamilie. Det første skrekkeksempelet kom da vi dro på påskeferie en ukes tid, og kom hjem til et ribbet hus, der kun noen få gjenstander av verdi stod igjen, forteller Karl-Harald Bruun (36), som sammen med samboeren Isabel Eriksen (26) og deres datter bodde i leiligheten i knapt et år før de ble omplassert grunnet en rekke ubehagelige hendelser.

Likevel ble Hokland plassert i samme leilighet bare månender etterpå, og fikk også fort oppleve lignende ting.

– Et par måneder etter jeg flyttet inn låste noen seg inn i leiligeten klokka to på natta. Da jeg sprang for å se hva som skjedde var personene stukket av, men fikk med seg bilnøklene mine og noen sko. En annen gang stod det fem tydelig rusede personer utenfor døra mi i lang tid og ville at jeg skulle låse opp. Da de forlot og jeg sprang til bilen, kom de plutselig løpende etter meg og prøvde å ta seg inn i bilen, forteller alenemoren.

Hokland fikk i ettertid også vite at nøkler til leiligheten tidligere hadde kommet på avveie, uten at låsen ble byttet ut, noe som trolig er årsaken til at de fikk låst seg inn. Heller ikke dette hadde Studentskipnadem informert om.

Ingen informasjon

Selv ønsker hun å flytte snarest, men er ikke sikker på når dette blir mulig med det trange leiemarkedet i Tromsø. Hun frykter dog at historien kan gjenta seg, hvis ikke Studentskipnaden eller kommunen finner en løsning.

– Dette var jo ikke første gang småbarnsfamilier hadde opplevd ting her, jeg har også fått hørt lignende fra andre naboer. Med andre ord er det et problem de kjenner til, men det stopper dem ikke fra å plassere småbarnsfamilier her igjen. Akkurat hva man kan gjøre for å få bukt med problemet er vanskelig å si, men man kan i hvert fall informere om området og ikke plassere folk med barn her, konstaterer Hokland.

Rykker ofte ut til boliger

Politiet bekrefter at de ofte har utrykning til området rundt studenboligene.

– I år har vi hatt mellom 60-70 meldinger på et par av veiene i området rundt, bekrefter sjef for ordensavdelingen, Tor Einar Eilertsen, som ser en klar trend i slike strøm.

– Uten å stigmatisere noen er det slik at det oftere kommer inn meldinger om innbrudd, bråk på natterstid, uro og lignende i områder med kommunale boliger, konstaterer han.

Han mener dog området ikke skiller seg spesielt ut fra andre steder i Tromsø med kommunale boliger.

– Nei, dette er trender vi ser andre steder i Tromsø også.

– Får sjeldent klager

Administrerende direktør for Studentsamskipnaden sier de sjelden får klager fra området.

Hans Petter Kvaal, administrerende direktør i Studentskipnaden, kjenner til saken, men sier dette ikke er trenden i området.

– Vi har veldig sjeldent klager fra akkurat det området. Det skiller seg heller ikke noe ut fra de ti andre studentbyene rundt omkring i Tromsø, så jeg ser egentlig ikke på det som et nevneverdig problem, konstaterer Kvaal.

– Strekker oss langt

Han er dog klar på at de vil være en profesjonell utleier som mulig. Kvaal mener de strekker seg langt hvis folk føler seg ukomfortabel i bosituasjonen.

– I denne saken har vi gjort alt vi kan for å hjelpe henne, samt å rydde opp i det som har gått galt. Vi har fått skiftet låsen hennes, og hun har nå også fått tilbud om en ny leilighet. I slike saker strekker vi oss så langt vi kan innenfor normalen for å gi studentene våre et godt boforhold, forteller Kvaal.

Nevner ikke naboer

Når det kommer til informering om boligstrøk er dette noe Studentskipnaden sjeldent gjør.

– Det er ikke slik at vi forteller om hvilke naboer man har, ettersom de fleste som regel er hyggelige. Vi vet nødvendigvis heller ikke hvem som er naboer, sier han.

– Skal være trygt

Byråd for Helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, er klar over problematikken.

– Det er klar at noen av menneskene i disse boligene er folk med utfordringer i livet, men disse trenger også et sted å bo, sier byråden, som påpeker at det også er viktig at folk føler seg trygge.

– Vi vil skape gode og trygge bomiljøer i Tromsø, men hvis folk føler seg utrygge kan de ta kontakt med boligkontoret vårt, eller gå i en dialog med naboene, sier Kanestrøm, og legger til:

– Det er viktig for oss at de kommunale boligene er implementert i vanlige boligstrøk. Vi vil ikke ha noen «sosialghettoer» i Tromsø.

BELASTET STRØK: Ordenssjef i politiet, Tor Einar Eilertsen, bekrefter at de ofte rykker ut til området. Foto: Marius Hansen
GODE MILJØER: Byråd for Helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, sier de ønsker å skape gode bomiljøer, men at det også kan oppstå utfordringer. Foto: Ronald Johansen