I byrådets forslag til økonomiplan for 2015 til 2018 ble alle kommunens barnehageplasser for barn født etter 1. september fjernet for å spare inn ni millioner kroner. Dette grunnet en stram kommuneøkonomi og fordi regjeringspartiene i deres forslag til statsbudsjett hadde fjernet tilskuddene til ordningen.

I det endelige statsbudsjettet, som ble lagt fram fredag 21. november, ble det imidlertid besluttet at disse tilskuddene skulle videreføres, om enn i redusert form.

– For Tromsø kommune utgjør det nye tilskuddet omtrent to millioner kroner. Det betyr at vi får beholde 25 av de i alt 85 plassene, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (H).

Flere opptak

Fyhn, som er svært fornøyd med resultatet av forhandlingene mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre, understreker likevel at hun gjerne skulle sett fleksible opptak i barnehagene.

– Prosessen med å få innført flere opptak i året har hvert fall startet. Det er et vedtak vi håper vil bli innført i løpet av de nærmeste årene, sier hun.

Selv om tilbudet for ikke-rettighetsbarn kuttes med 60 plasser, ser Fyhn optimistisk på situasjonen.

– Vi har hatt god kapasitet de siste årene da barnetallet har vært lavere enn forventet, og vi har gitt veldig mange ikke-rettighetsbarn tilbud om plass, sier hun.

Bekymret

Som en del av innsparingene var det planlagt å legge ned to kommunale barnehager, samt at byrådet har fått bekreftet at en privat barnehage legges ned. Dette har ikke forandret seg.

– Jeg er glad for at kuttet blir mindre, men det er fortsatt et kutt, og det er uheldig, sier Aps gruppeleder, Kristin Røymo.

Det at kuttene kommer på kommunale barnehager og rammer kommunalt ansatte, mener hun er grunn til bekymring.

– Hva skjer når barnetallet tar seg opp igjen? Hva vil det koste? Det er noen kostnader knyttet til nedleggelsene som vi ikke har tatt inn over oss, fortsetter hun.

For mange

Fyhn er på sin side klar på at kommunen i dag har for mange barnehageplasser.

– Vi må tilpasse oss de prognosene som ligger der, og de står fortsatt ved lag, sier hun.

Barnetallet i Tromsø har siden i fjor gått ned med 100 barn, og ifølge prognosene vil ikke tallet være på samme nivå som 2013 før 2017 eller 2018.

Byråden er heller ikke bekymret for de ansatte som rammes av kuttene.

– Vi vil gjennomføre ordinær personalomstilling. Vi har stengt omtrent 30 plasser allerede, og alle de ansatte har fått jobb, sier hun.

Ifølge Fyhn skal ikke de to kommunale barnehagene legges ned før høsten neste år.

– Så vi får tid til å se på hvordan det utvikler seg. Dette skal vi gjennomføre på vanlig måte, forklarer hun.

Økonomiplanen for Tromsø kommune legges fram for kommunestyret 17. desember.

BLANDETE FØLELSER: Aps gruppeleder Kristin Røymo er glad for at staten viderefører tilskuddene til barnehagene, men ser med bekymring på at det er på dette feltet det kuttes. Foto: Petter Strøm