Etter dødsbrannen i Kroken 21. november ble det kjent at Tromsø brann og redning ikke har oversikt over vannkapasiteten i alle delene av Tromsø.

– For oss er det viktig å ha en oversikt over vanntilgangen. Når vi rykker ut er det viktig at vi vet dette på forhånd, sier fungerende brannsjef Kaj Christiansen ved Tromsø brann og redning til iTromsø.

Derfor avtalte han med Vann og avløp å få til et samarbeid for å sikre seg oversikt.

– Vi har nå kommet fram til syv-åtte punkter som vi skal jobbe mer med. Før jul skal vi ha utarbeidet en handlingsplan som vi skal legge fram for Byrådet, sier enhetsleder Geir Helø i Vann og avløp.

Digitale kart

Først og fremst ønsker Brann og redning å bruke de digitale kartene som Vann og avløp har.

– Vi har et dataprogram hvor vi har lagt inn alle opplysninger vi har om ledningssystemet og alle de 3.000 vannkummene som finnes i kommunen. Alt er lagt inn her, så vi har full oversikt. Her kan man også hente ut GPS-koordinater for å finne de nøyaktige plasseringene på kummene. Vann og avløp har i et halvt år brukt dette programmet på 16 nettbrett, og det har fungerer godt, sier Helø.

Det som mangler for å få dette på plass i brannbilene er lisens på dataprogrammet og nettbrett.

– Dette vil gi oss den oversikten vi trenger når vi rykker ut, sier fungerende brannsjef Christiansen.

Flere tankbiler

I brannforskriften står det at det bør være en kapasitet på ledningsnettet på 20 liter per sekund. Noen steder i Tromsø er kapasiteten på 12–13 liter per sekund.

– Vi kan ikke levere et høyere trykk i disse områdene. Det har med beliggenhet å gjøre. De stedene som ligger høyt vil ha dårligere trykk. Det ville blitt en betydelig kostnad å bygge ut denne delen av vannettet for å øke kapasiteten, sier Helø.

Derfor ser de to etatene nå på andre løsninger. Avinor og kommunen har tankbiler som kan bistå Brann og redning de gangene det skulle være aktuelt.

– Utrykningsbilen vår tar 3.000 liter vann. I tillegg har vi en tankbil som tar 10.000 liter vann. Dette holder i massevis for å slukke en moderat brann i en enebolig. Likevel må vi få på plass en ordning om vi skulle trenger mer tilkjørt vann, sier Christiansen.

I tillegg skal de to etatene ha interne kurs for hverandre.

– Til syvende og sist så handler dette om å være best mulig rustet og at folk skal føle seg trygge, sier Helø.

Enhetsleder Geir Helø i Vann og avløpsetaten. Foto: Ronald Johansen