Mads Gilbert har reist hele Norge rundt og vært i Chicago og Qatar for å lansere boka «Natt i Gaza». Torsdag kveld var det endelig klart for boklansering i Tromsø.

1. oktober ble Gilbert nektet innreise til Gaza gjennom Israel, men dette ble ikke allment kjent før den 14. november, samme dag som boken ble lansert i Oslo. Kritikere mente at Gilbert brukte utestengelsen som et ledd i markedsføringa av boka.

Latterlig kritikk

– Den kritikken er latterlig. Fakta er at Utenriksdepartementet ba meg holde kjeft og ligge lavt, sier Gilbert til iTromsø.

Da boka ble publisert ble det imidlertid vanskelig å ligge like lavt. Utestengelsen omtales nemlig i forordet.

Han retter skytset særlig mot Kristelig Folkeparti som både lokalt og nasjonalt mener at han utnytter utestengelsen for å promotere boka si.

– Det er interessant at nestekjærlighetens parti er mer opptatt av boka enn av lidelsene i Gaza.

Selv kom Gilbert tilbake fra Doha, hovedstaden i Qatar dagen i forveien. Siden boka ble lansert i Oslo har han vært nesten like travel som da han skrev den. Bokideen ble lansert i august, september og oktober ble brukt til skriving før den altså ble lansert i midten av november.

Kamp om sannhet

– Jeg var full av inntrykk som måtte ut og jeg følte et ansvar for å formidle hvordan situasjonen i Gaza oppleves for dem som er innestengt på syvende året. Dessuten måtte jeg jo skrive i et tempo som matcher det israelske propagandamaskineriet, humrer han.

Derfor anser han boka si som en del av kampen om sannheten. Dette er sannheten slik Gilbert ser den:

– Gaza er nedslitt, utbombet, utpint og marginalisert. Der bor det 1,8 millioner mennesker som sperres inne av den samme militærmakten som bomber dem med støtte fra Vesten med USA i spissen.

Den siste militære operasjonen mot Gaza, Operation Protective Edge, beskrives som det verste angrepet siden 1948.

– Grunnen til det er den systematiske og voldsomme bombingen av boligområder hvor husrekke etter husrekke blir lagt i grus. Dessuten utrydder israelske styrker hele familier til de politiske lederne, sier Gilbert.

VERDENSTEATRET: Det var nesten fullsatt sal da Mads Gilbert lanserte boka Natt i Gaza. Her i samtale med sin redaktør Tuva Ørbeck Sørheim. FOTO: TOM BENJAMINSEN Foto: Tom Benjaminsen