– I år som tidligere år skal du gjerne glitre litt ekstra i jula. Samtidig handler det om å se klassisk og elegant ut, forklarer butikkansatt Britt Dørnberg ved klesbutikken White i Fredrik Langes gate.

Rødt, sort og glitter

Ifølge Dørnberg er det meste lov i dagens motebilde.

– Mye er tillatt. Det viktigste er faktisk å ha på seg noe som man føler seg vel i, mener hun.

Selv om det meste altså nå er lov, er det enkelte farger som særlig preger motebildet på denne tiden av året.

– I tillegg til sølv og glitter, vil mange gjerne ha noe rødt til jul. Hos oss har vi for eksempel mye vinrødt, som faktisk er årets farge. Ellers har vi et bredt utvalg i det klassiske svarte. Det går aldri av moten, forklarer butikkinnehaver Cathrine Nyvoll.

Også tilbehøret er viktig å tenke på når man skal pynte seg til jule- eller nyttårsfesten.

– Det går mye av smykker, ringer og armbånd i sølv og rosé, gjerne i kombinasjon med hverandre. I tillegg ser vi at gull er tilbake i motebildet, forteller Dørnberg.

Klassiker tilbake

Når det gjelder årets herremote har butikkansatt ved Brødrene Johannessen, Espen Halseth, flere gode råd å komme med til byens mannfolk.

– Nå går det mye i mørkeblå, koksgrå og mellomgrå dresser, gjerne med dobbeltspente jakker, en klassiker som vi ser er på vei tilbake i motebildet for fullt, forklarer han.

Skal du på en veldig formell tilstelning der antrekket er spesifisert som «mørk dress», er det imidlertid visse hensyn du må ta.

– Da er det kun svart og mørk blå dress som passer inn i dresskoden, påpeker Halseth.

Husk på helheten

Mens det til slike anledninger er hvit skjorte som er gangbar mynt, kan du gjerne være litt kreativ i fargevalget ellers i jula.

– Alt av farger er lov, men hos oss selger vi mange skjorter i blåtoner og lilla for tiden. Ellers er dots og printmønster på skjorter generelt veldig i tiden. Dette gjelder også små snipper, slik det var mye av på 40-tallet. Både sløyfe og slips er dessuten lov, så her er det bare å velge det du liker best selv, råder han.

Det er imidlertid ikke bare dress og skjorte som er viktig å huske på når man skal på fest i jula.

– Husk for all del å puss skoene dine og finn fram frakken. Å bruke allværsjakke til dressen er som å banne i kirka. Dessuten er det ikke akseptabelt med tennissokker til dressen. Helst bør du også ha på deg kalosjer over dresskoene utendørs, slik at de ikke blir stygge, mener Halseth.

– Er du noe spesielt som er ut nå som tidligere preget motebildet?

– Store ruter på dresser, slik det var mye av for noen år siden, er nesten helt borte nå. Brede slips er også ut. Dessuten ser vi at dressene har blitt smalere, samtidig som frakkene har blitt kortere. Nå skal de være trekvart lang, forklarer han.