Nye Prostneset vil bestå av 13.500 kvadratmeter fordelt på tre bygg til godshåndtering, hurtigrute- og hurtigbåtpassasjerer, bussterminal, kontorer, serveringssteder, butikker og torg.

Allerede i dag er rundt én million reisende innom Prostneset, enten som reisende med båt eller buss eller turister på Visit Tromsø.

Signalbygg

– 850.000 passasjerer på cruisebåter, hurtigrute, hurtigbåter og busser er innom Prostneset årlig, i tillegg til 150.000 på turistkontoret. Når de nye fasilitetene er på plass vil antallet kunne dobles i løpet av halvannet til to år, sier direktør Nils H. Opsahl i Nordic Eiendom.

Onsdag var han på Næringslivets Hus for å presentere planene for nye Prostneset. I likhet med Kystens Hus litt lenger nord på kaia, vil havneterminalen også bli et signalbygg på byens sjøfront.

Havneterminalen med passasjerfasiliteter blir det største bygget på nesten 8.000 kvadratmeter, i tillegg kommer Amundsengården på 3.000 kvadratmeter med plass for kontorer og butikker og et kontorbygg på rundt 1.000 kvadratmeter. To store utendørs bytorg kommer i tillegg.

Byggestart i mai

Foreløpig er ikke en eneste leiekontrakt signert, men det uroer ikke Nordic-direktøren.

– Vi er i dialog med flere interessenter. Målet er å ha leid ut 70 prosent innen 1. juni, sier Opsahl.

Byggestart for byens nye havneterminal er planlaget til mai neste år. Som iTromsø har skrevet tidligere var det Bjørn Bygg/Peab som fikk byggeoppdraget fra Tromsø Havn.

TRAFIKKNUTEPUNKT: Alle reisende med hurtigrute, hurtigbåter og langrutebusser må innom havneterminalen. Illustrasjon: Space Group