Enkelte vil muligens kalle det en aldri så liten revolusjon at gruppen ikke lenger har tilholdssted i Roald Amundsens plass 1. I løpet av året er aktiviteten flyttet til Østråt – den ærverdige villaen Odd Berg og familien bodde i fra 1946. Den ligger i Håkon den Gamles gate – tett inntil tennisbanen som i sin tid ble fradelt Østråt og overdratt til kommunen. Banen benyttet Berg jevnlig lenge etter at han ble pensjonist.

Dagens direktør

I dag sitter Erlend Sundstrøm (44) i sjefsstolen i morselskapet. Med seg har han Vegard Tennes, daglig leder i Toslab AS, Jens Petter Jøstensen, direktør i Tromsø Fiskeindustri AS (Trofi) og Aksel Østhus, direktør i Berg Betong AS.

– Vi er et sunt konsern fordi vi gjennom 100 år har hatt evnen til å omstille oss. Og dersom du spør meg hvor Odd Berg Gruppen står om 25 år, er det nettopp omstilling som er stikkordet. Vi må tilpasse oss i takt med utviklingen. Da vil vi også ha en solid virksomhet i fremtiden.

Sjefsstolen ledig

Erlend Sundstrøm hadde mange år bak seg fra finans- og investeringsbransjen i Oslo da han så annonsen hvor konsernet i hjembyen søkte etter økonomidirektør. I 2005, ett år senere, ble sjefsstolen ledig i Odd Berg AS og Benedicte Berg Schilbred ga sin unge medarbeider nye muligheter.

44-åringen har derfor en kort fartstid i gruppen – et industrieventyr som opprinnelig begynte på Gibostad i 1870. Drøye 40 år senere kom gründer Harald Berg til byen sammen med familien. Siden har driften foregått fra ulike lokaliteter på Prostneset.

Flyttet til Østråt

Inntil i sommer da hele administrasjonen flyttet til Østråt.

– Den gamle villaen er fullstendig renovert og gjort om til kontor og representasjonslokaler. Her blir alle viktige beslutninger tatt, forteller Sundstrøm samtidig som han guider iTromsøs medarbeidere gjennom huset.

Og selv om Benedicte Berg Schilbred & Co kun har benyttet kontorvillaen i noen måneder, oser det historikk i bygget. Selskapets ulike virksomheter preger veggene og rommene i form av bilder, gjenstander og modeller fra den gang gruppen hadde rederivirksomhet.

Tre områder

Trofi-sjef Jens Petter Jøstensen forteller at driften ble overtatt av Odd Berg Gruppen for 50 år siden. I 2007 var det slutt på den tradisjonelle produksjonen av fiskemel og -oljer. I dag lages det fiskefôr til hvitfiskyngel som krever fôrpartikler i mikrostørrelse. Det er snakk om et høyteknologisk produkt som markeder i Midtøsten og det sørlige Europa etterspør.

Trygg mat

TosLab-sjef Vegard Tennes og hans stab utfører vel 50.000 analyser i året. Selskapet ble heleid av Odd Berg Gruppen i 2004 da daværende Næringsmiddeltilsynet gikk bort fra å denne typen virksomhet.

– Du kan si at vi sørger for at tromsøfolk og andre får trygge og gode næringsmidler og drikkevann, understreker Tennes.

Aksel Østhus og Berg Betong AS har siden oppstarten i 1966 levert over en million kubikkmeter ferdigbetong. Bedriften har sånn sett deltatt i oppbyggingen av Tromsø. Berg Betong leier også ut næringsbygg, kaiområder og driver et bunkeranlegg.

Stor i eiendom

Odd Berg Gruppen er også stor på eiendom – både bygningsmasse og tomteområder.

– I dag forvalter vi rundt 30.000 kvadratmeter næringsbygg med det nye teknologiparken på Stakkevollveien som siste skudd på stammen.

– I tillegg har vi utbyggingsplaner på Stenberg-eiendommen (Kroken sør) og i Lanesbukta på Strandveien. Her snakker vi om boliger på til sammen 70.000 kvadratmeter. Førstnevnte prosjekt er ferdig regulert, sier Erlend Sundstrøm.

Sjefen: Benedicte Berg Schilbred er konsernets styreleder. Hun overtok etter sin far, Odd Berg, i 1981. Foto: Ronald Johansen Foto: RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN
Ridder: Odd Berg ble tildelt St. Olavs Orden av 1. klasse for sin innsats som næringslivsleder. Her sammen med daværende fylkesmann Martin Buvik. Foto: Ronald Johansen