I år er det hundre år siden Odd Berg Gruppen etablerte seg i Tromsø. Fra å ha satset på tradisjonell industri, tar de nå steget inn i fremtiden med et hypermoderne kontorbygg, hvor det ikke er spart på nye av fremtidsrettede tekniske løsninger.

Unikt bygg

– For at en virksomhet skal bli 100 år, er man nødt til å fornye seg. På 1920-30-tallet var vi byens leverandør av kull, nå fører vi opp et bygg med den beste teknologien og standarden som er tilgjengelig. Med Trofi Teknopark ønsker vi å lage en kontrast til den tradisjonelle industrivirksomheten, hvor vi har våre røtter, sier administrerende direktør Erlend Sundstrøm i Odd Berg Gruppen.

I juni 2013 gikk spaden i jorda for første av fire byggetrinn på industrieiendommen på Stakkevollveien. Nå står kontorbygget på 4.700 kvadratmeter til 100 millioner kroner ferdig.

– Det er et unikt bygg. Det er det første kontorbygget i Tromsø bygd etter passivhusstandard, sier Sundstrøm.

– Bygget har ekstremt lavt energiforbruk, og er fylt med LED-teknologi og dagslysstyring. Klimataket er «motorveien» i bygget. Her er alt av automasjon, rør, elektro og ventilasjon samlet, supplerer prosjektleder Roar Klo i Caverion Norge.

Viktig designelement

Teknoparken er også unik på en annen måte.

– Vi er den første private bedriften med avgiftsparkering ute. Det har vi for å stimulere til bruk av kollektivtrafikk og sykkel. Vi har parkeringsgarasje for 30 biler og oppvarmet sykkelparkering for rundt 100 sykler.

Trofi Teknopark har et utseende som stikker seg ut langs Stakkevollveien. Det er et bevisst valg.

– Fasaden er et viktig designelement på bygget. Den avspeiler filosofien med teknoparken;, et moderne bygg samtidig som vi spiller på industrielle elementer som havets ressurser, sildoljefabrikken. Arkitekten har laget et bygg inspirert av isfjell og fjellene rundt Tromsø, og det er arktiske elementer som iskrystaller også på fasaden, sier Sundstrøm.

Utleid

Halvparten av arealet var utleid før byggestart. Norsk Helsenett har allerede tatt plan tre i bruk, Caverion Norge flytter snart inn, og det forhandles med en lokal leietaker om hele plan 4.

– Da har vi i praksis plan 5 og litt på plan 2, rundt 600 kvadratmeter, ledig, sier Erlend Sundstrøm.