Det går fram av 2014-tallene fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). For hele Helse Nord, som i tillegg til UNN inkluderer Finnmarkssykehuset, Helgelandssykehuset og Nordlandssykehuset, gikk erstatningsutbetalingene ned fra 95 millioner kroner i 2013 til vel 86 millioner kroner i 2014.

Over én milliard

NPE utbetalte i fjor vel én milliard kroner i erstatninger til pasienter og pårørende på landsbasis. I alt 1.504 erstatningssøkere fikk medhold i erstatningssaken sin, som er en økning på drøye seks prosent fra 2013.

Årsstatistikken for 2014 fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) viser en nedgang i antall pasienter som har søkt om erstatning etter behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Mens 211 pasienter søkte om pasientskadeerstatning i 2013, var det 164 som søkte i fjor.

Tallene fra NPE viser samtidig at flere UNN-pasienter har fått medhold i sine saker i denne perioden. 53 pasienter fikk medhold i NPE i 2013 og 77 pasienter i 2014.

–  Denne type tall må sees over flere år ettersom det kan være tilfeldige svingninger fra år til år. Det er utviklingen over tid som sier noe om dette går i riktig eller gal retning. Fra 2009 og frem til i dag har omtrent 35 prosent av UNNs pasienter som har søkt om erstatning, fått medhold. Her ligger UNN omtrent på landsgjennomsnittet, sier fag- og forskningssjef, Einar Bugge ved UNN.

–  Universitetssykehuset Nord-Norge jobber med å forbedre pasientsikkerheten gjennom konkrete tiltak i hele organisasjonen. Helseforetaket har en klar ambisjon om at pasientsikkerhetsarbeidet skal redusere pasientskader over tid.

Økt utbetaling

– Erstatningsutbetalingene viser at konsekvensene av feilbehandling er store. Arbeidet med å redusere antallet pasientskader i helsetjenesten er derfor svært viktig, først og fremst for å unngå unødvendige lidelser for pasienter og pårørende, men også av hensyn til de økonomiske kostnadene for samfunnet, sier direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad.

I Troms ble det utbetalt 9,5 millioner kroner i erstatning i forbindelse med feilbehandling i privat helsetjeneste og kommunehelsetjenesten. I 2013 var tallet 3,6 millioner kroner.