I dag ble det klart at styret ved Høgskolen i Narvik vil fusjonere med Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Ti stemte for Tromsø og bare én stemte i favør Universitetet i Nordland. Det gleder UiT-rektor Anne Husebekk.

- Jeg var spent på forhånd, selv om jeg hadde håp om at det skulle bli som det ble. Nå er vi bare veldig glade og fornøyde. Det er rett og slett en stor lettelse, for jeg syns denne prosessen har vært slitsom, sier Husebekk.

50 mill. ikke nok

Høgskolen i Narvik hadde vedtatt en gang før at man ville fusjonere med UiT, men ifølge Husebekk tok man en ny runde i styre på grunn av ny informasjon og innsikt i dokumenter.

- Blant annet tilbød fylkeskommunen i Nordland 50 millioner i støtte hvis man valgte Universitetet i Nordland. I tillegg har vi konkretisert overfor Narvik hvilken integrasjonsmodell vi vil følge, sier Husebekk, som går utifra at det ikke blir flere runder på dette nå.

- Nå har man to styrevedtak med overveldende flertall, så da er det forhåpentligvis vedtatt for godt, sier UiT-rektoren.

Slagkraftig miljø

Også byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) har fått med seg vedtaket i Narvik. Han er tilfreds med at narvikingene ser nordover.

- Det er svært gledelig at HiN ønsker å fusjonere med UiT. Jeg mener man ved en sammenslåing utfyller hverandre veldig bra. Vi får et slagkraftig miljø innenfor de teknologiske fagene og fusjonen vil bety mye for utviklingen av Nord-Norge i fremtiden, sier Hilmarsen.

Han mener avstemmingen i HiN-styret sier sitt.

- Det er tydelig at det er et solid flertall for en sånn løsning. Når NTNU valgte å takke nei til Narvik, så er jeg veldig glad for at man samler kreftene i Nord-Norge.

Rektor ved Høyskolen i Narvik, Arne Erik Holdø sa følgende til avisen Fremover da avstemmingen var gjort.

-Det er bra at styret også har fått høre de siste dagers utspill og har hatt det med når den endelige vurderingen er gjort, sier Holdø, som til tross for å ha avslått det, beskriver tilbudet fra Nordland fylkeskommune som "sjenerøst".

Travelt

UiT har erfaring fra lignende fusjoner med Høgskolen i Tromsø og Høgskolen i Finnmark og skal følge samme mal som de brukte ved disse fusjonene. Men Husebekk har det travelt.

- Ja, 1.1 2016 skal alt være på plass. Erfaringene tilsier at disse fusjonene tar tid, så da blir det travelt, sier Anne Husebekk.

Hun er også sugen på å få noen av de 75 statlige millionene som ligger i statsbudsjettet til bruk for nettopp slike fusjoner.

- Vi skal være tidlig ute og søke på midler her. Det er behov for en god del penger - blant annet for å få samkjørt en rekke systemer mellom de to skolene, sier Anne Husebekk.

Ordfører i Narvik, Tore Nysæther sier til Fremover at han ser fram til fusjonen.

- Det arktiske universitetet blir en sterk merkevare og utdanningsinstitusjon, hvor teknologiske fag ledes fra Narvik, sier ordføreren.

Øyvind Hilmarsen