Ordfører Jens Johan Hjort ser nemlig gjerne at Høgskolen i Narvik og Universitetet i Tromsø inngår et formelt samarbeid.

Han er dermed ikke enig med sin kollega i Bodø, Ole Henrik Hjartøy. Hjartøy er lei bykampene mellom Bodø og Tromsø, og ga i forbindelse med Agenda Nord-Norge i Tromsø tidligere i uka uttrykk for at landsdelen må stå samlet mot kravene fra regjeringen om å slå sammen utdanningsinstitusjonene i nord og at Høgskolen i Narvik ikke skal inngå noe ekteskap med verken Bodø eller Tromsø.

– Generelt er det for mye kamp og for lite samarbeid. Det er jeg enig i. Men i denne saken konkurrerer vi. Det er både Tromsø og Bodø klar over. Så får vi sørge for at vi har denne konkurransen i ordnede og gode former, sier Jens Johan Hjort.

– Må være lojale

Han er heller ikke enig med sin ordførerkollega at man skal stå opp mot kravene fra regjeringen om en effektivisering på utdanningsfronten.

– Min gode kollega Ole tar til orde for et opprør mot premissene. Jeg mener nok at når kunnskapsministeren legger opp til en reform for å heve nivået på norsk utdanning, så må vi må forholde oss til de premissene som legges og lojalt søke de beste løsningene, sier Hjort.

– Bodø vil vel også gjerne ha Narvik-samarbeid?

– Det forstår jeg meget godt. Men vi er begge to innforstått med at det av og til er konkurranse mellom Bodø og Tromsø, og dette er ett av tilfellene. Vi opplevde at Høgskolen i Harstad ønsket å samarbeide med UiT Norges arktiske universitet, og jeg tror at Høgskolen i Narvik vil være tjent med det samme.

Må løfte blikket

Hjort ser for seg Nord-Norges Tekniske høyskole, der profesjonsrettede ingeniørfag fra Høgskolen i Narvik forenes «med sterke grunnforskningsmiljø innen de disiplinorienterte universitetsfagene ved UiT».

- Samtidig åpner et samarbeid for 5-årig lærerutdanning også i Harstad og Narvik, og gjennomgående studieløp til master og phd i sykepleiefaget, sier Hjort

-Vi må løfte blikket og se hva som gagner hele landsdelen og Norge, slik at vi får robuste fagmiljøer som kan konkurrere i verdenstoppen. Men vi er avhengige av at både Høgskolen i Narvik og UiT ser dette som et lykkelig ekteskap. Vi snakker om to fremragende aktører på hvert sitt område, som ved å gå sammen kan heve produktet til et enda høyere nivå. UiT-rektor Anne Husebekk ønsker å legge til rette på en veldig god måte for Narvik, slik at skolen styrker sin stilling ytterligere, sier Hjort.

– Se mot nord

Han mener det vil være en kjempestyrke for Universitetet i Tromsø å få et samarbeid med Narvik.

– Men Trondheim og NTNU kan også være et alternativ for Narvik. Hva tror du om det?

– Da sier jeg med Rolf Jakobsen; Se mot nord! Et enstemmig kommunestyre i Narvik med ordfører Tore i spissen har ønsket et samarbeid med Tromsø, sier Hjort.

Styret ved Høgskolen i Narvik skal ta stilling til saken tidlig i advent.

– Jeg er villig til å avstå fra andre julegaver hvis vi får et ja fra Narvik, avslutter Hjort.