Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker å øke kvaliteten på høyere utdanning i Norge. Han har varslet endringer i både struktur og innhold for høyere utdanningssteder, og har oppfordret sektoren selv til å ta nødvendige grep for å heve kvaliteten.

I løpet av september forventer kunnskapsministeren å ha utdanningsinstitusjonenes syn på framtiden på bordet. Dermed er det duket for maktkamp og posisjonering innen høyere utdanning i nord.

Bodø eller Tromsø

– Vi har ikke tatt stilling til om vi ønsker sammenslåing med Tromsø eller Bodø, sier høgskoledirektør Karl Erik Arnesen. For det virker utenkelig at Høgskolen i Harstad skal overleve som selvstendig enhet med departementets nye krav.

Den store debatten er om det er plass til to universiteter i Nord-Norge. I Narvik går debatten om det er mulig å lede en samlet nordnorsk universitet fra malmbyen - midt mellom de rivaliserende universitetene i Bodø og Tromsø.

UiT er åpen for dialog

I Tromsø oppfattes det ikke slik at det er en kamp mellom Tromsø og Bodø om hvem som skal kapre Høgskolen i Harstad.

Universitetsdirektør Lasse Lønnum ved UiT Norges arktiske universitet forteller til iTromsø at UiT ikke har tatt stilling til en eventuell fusjon med Høgskolen i Harstad.

– I den grad HiH ønsker å ha en dialog med oss om sammenslåing, er vi åpen for det, sier han.

Han oppfatter det ikke slik at det er en konkurranse mellom Tromsø og Bodø om å kapre seg høyskolene i distriktene, og understreker at alle sammenslåingsprosesser må være basert på dialog og frivillighet.

– Vi har allerede gjennomført to fusjoner som var basert på frivillighet og dialog, sier han, og sikter til fusjonene med Høgskolen i Tromsø og Høgskolen i Finnmark.

Inne i en prosess

Videre forteller han at UiT skal møte de andre utdanningsinstitusjonene i Bodø den 5. september for å prøve å besvare oppdraget Røe Isaksen har kommet med.

– Dette er store, tunge prosesser, og vi skal prøve sammen med de andre å finne en løsning som er god for landsdelen, forteller han.

For fire år siden var UiT og HiH inne i en sammenslåingsprosess som ikke kom i mål.

– Man så vel at tida ikke da var moden den store fusjonen, sier Lønnum.

ITROMSØS LEDER FRA 2009: Fusjon er riktig vei i framtiden

Han tror allikevel ikke dette vil ha noe å si i dag, dersom det på nytt skulle bli snakk om fusjon med Høgskolen i Harstad.

Harstad og Narvik

– Vi må ha blikket hevet over følelser og bindinger, men se på hva som gagner regionen, landsdelen - ja hele landet, sier Arnesen. Han innser likevel at det blir en het maktkamp om strukturen, men er klar på at høgskolene i Harstad og Narvik hører sammen.

– Regionen må ikke bli fragmentert. Vi skal ha et sterkt utdanningsmiljø i Hålogaland som inkluderer begge høgskolene, og som gjenspeiler behovet i regionen og landsdelen. Da spiller det ikke noe stor rolle hvilken paraply vi havner under, sier Arnesen, som er klar på at en fremtidig løsning skal ha sitt utgangspunkt i regionens behov.

– Det skal ikke dikteres fra Bodø eller Tromsø, sier han, og presiserer: Høgskolen i Harstad er attraktiv. Vi gjør en del ting som ikke andre gjør, både innen sosialfag og beredskap. Det må vi bruke i diskusjonen fremover,for vi ønsker at Høgskolen skal være et godt utdanning- og forskningssted, ikke bare et studiesenter, sier Arnesen.

–Denne prosessen går for fort

– Det offentlige må få være med i debatten om hva som skjer med høyere utdanning i regionen vår, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes.

Hun frykter at prosessen skal gå for fort, spesielt siden kunnskapsministeren allerede i september forventer konkrete forslag på omorganisering av høyere utdanning i nord, mens resten av landet får mer tid.

– Det må være rom for en demokratisk prosess i nord også. Man må ikke hoppe rett til konklusjonen, sier hun. Bremnes tror det er helt utenkelig at Høgskolen består som egen instisusjon, og håper på ett universitet i nord.

– Men det er kanskje for tidlig, sier hun.

– Det viktigste er at høgskolene i Harstad og Narvik havner under samme organisasjon, legger hun til.

Direktør ved Høgskolen i Harstad, Karl Erik Arnesen, mener det virker utenkelig at Høgskolen i Harstad skal overleve som selvstendig enhet. Foto: Tone Anita Karlsen