Leder for akuttmedisinsk klinikk, Jon Mathisen, brukte torsdagen til å diskutere ambulansesituasjonen med de ulike avdelingsledere og tillitsvalgte. Saken er at sykehuset mangler rundt ti personer for å få samtlige fire ambulanser forskriftsmessig bemannet.

Forsterkninger

Dette gjør at UNN bare har tre av fire ambulanser i trafikk. For å bøte på problemet, har klinikksjef Jon Mathisen sett seg nødt til å innkalle forsterkninger fra omliggende kommuner – blant annet Balsfjord og Lyngen.

– Som ansvarlig for ambulansetjenesten, er det min oppgave å finne løsninger. Den situasjonen som er oppstått, skyldes vakante stillinger, permisjoner, sykemeldinger og at personell er i opplæring. Dessuten har en stor, men nødvendig bruk av overtid, belastet personellet som er disponibel.

Ikke ønskelig

Mathisen understreker at dette ikke er et sparetiltak, men ene og alene et bemanningsproblem.

– Det som nå skjer, er ingen ønskesituasjon. Men erfaringene sier at det er påkrevd med fire operative enheter i Tromsø by. For å unngå vanskeligheter og uforholdsmessig lang ventetid for pasienter, har vi innført de nevnte løsningene på dagtid.

Klinikksjefen sier at distriktsambulansene legger opp til å ta med pasienter til og fra UNN når de skal operere i Tromsø. På dem måten er utnyttelsen optimalt.

Mathisen har ingen tidsgrense for hvor lenge Tromsø vil være avhengig av hjelp utenfra:

Slik jeg ser det, vil dette pågå til utpå vårparten. Og det vil toppe seg i løpet av februar. Men vi har løsningene og regner med å komme igjennom ambulansekrisen på en forsvarlig måte.

Bruker helikopter

På spørsmål om hva som skjer dersom det dukker opp et akutt tilfelle i et område uten ambulanse, sier Mathisen:

– Da må kollegene i nabokommunen trå til. De kan væren en time unna. Blir det snakk om alvorlige, mer akutte tilfeller, vil ambulansehelikopteret bli benyttet.