Mandag ettermiddag holdt fjellguiden og forfatteren av den prisbelønte boka «Toppturer i Troms», foredrag om skredlære og kameratredning på UiT.

Hans oppfatning er at folk er blitt flinkere til å ta forholdsregler før de drar til fjells.

– Det var rundt 450 oppmøtte på foredraget, og det viser at det er en enorm interesse blant folk, sier Nordahl.

Positiv utvikling

Under det samme foredraget i fjor møtte i underkant av 70 personer opp.

– Folk er blitt mer bevisste og vil lære mer om skred og hvordan man skal ferdes i fjellet. Når det i år er over 400 oppmøtte, tyder det på at interessen har økt og det er veldig positivt, sier fjellguiden.

Han mener folk ikke lenger stoler blindt på utstyret man har med, men at stadig flere er opptatt av å stole på sine egne vurderinger og observasjoner.

Flaks

– Noen tar selvsagt sjanser, men flertallet er blitt flinkere til å vurdere skredfaren og velge turer ut fra det, sier Nordahl.

Ingen har omkommet i snøskred i Troms så langt denne vinteren. Om det er bunner i flaks eller at folk er blitt flinkere er ifølge forfatteren vanskelig å si.

– For noen er det nok snakk om flaks. Men flere er blitt mer bevisste og det er tydelig at folk ønsker å lære mer, påpeker han.

Økt skredfare

Ifølge Nordahl oppleves skredfaren nå som stabil og ligger på nivå 2 for Tromsø-regionen.

På varsom.no, NVEs nettsted for varsling av snøskred, flom, jordskred og istykkelse, meldes følgende om snøskredfaren for Tromsø-området:

«Det kan finnes områder med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.»

– Det er områder man må være obs på. Enkelte steder ligger det fokksnø som har blåst og lagt seg oppå skaren som kom under nyttårshelgen, sier Nordahl og legger til at det er lett å trigge det svake laget som ligger oppå skaren.

– Det er meldt snø mot helga. Om skredfaren øker vil avhenge mye av overgangen, men får man mer tyngde på det laget som allerede ligger der så kan man få større skredfare, mener Nordahl.

Fjellguide og forfatter Espen Nordahl gleder seg over at folk er blitt mer bevisste på snøskred. Foto: TROND HAAKENSEN