Susanne Bengtsson som er distriktsansvarlig i Norske redningshunder i Troms forklarer at det stadig blir vanskeligere å finne bedrifter som ønsker å støtte dem i deres livreddende arbeid.

Norske redningshunder er en landsomfattende, frivillig og humanitær redningsorganisasjon som utdanner hunder og hundeførere til bruk i redningstjenester. Lokallaget i Tromsø ønsker å bli dyktigere på arbeidet de gjør, men økonomien skranter.

– Vi sloss mot de store idrettene og kulturarrangementene i Tromsø. Det er vanskelig å få støtte. Vi får avslag på avslag og jeg frykter det vil gå utover kvaliteten på trening og til slutt arbeidet vi gjør ute i feltet, sier en fortvilt Bengtsson.

Dyr trening

Norske redningshunder er blant annet en av de første som er til stedet når et snøskred har gått og mye arbeid ligger bak for å få hundene topptrente. Hundene skal gjennom tre forskjellige tester før de kan kalle seg lavinehunder. De anslår at eiere av en lavinehund betaler over 100.000 kroner av egen lomme for å få den godkjent.

Lisbet Sørensen har vært medlem av Norske redningsunder siden 1990 og forklarer at de alltid har hatt problemer med å få nok støtte, men det er dyrere å drive organisasjonen nå.

– Nå settes det strengere krav til blant annet klær og utstyr. Dette er noe vi selv betaler for. Vi er omtrent 15 aktive medlemmer og de har fulltidsjobber. Tiden som blir brukt til å prøve og få sponsorer skulle vi heller brukt på trening, sier Sørensen.

– Vi skal selvfølgelig ikke tjene penger på arbeidet vi utfører, men mer støtte ville gjort arbeidet vårt enklere. Det tar krefter fra oss at vi stadig må kjempe om å få støtte, sier Bengtsson.

– Det er viktig å få fram at det selvfølgelig finnes fantastiske folk som hjelper til så godt de kan, legger Bengtsson til.

Åtte år siden sist

Økonomiansvarlig for Norske redningshunder i Tromsø, Hilde Monica Hansen, forteller at de har fått en del gaver i form av drikkeglass, mat eller en utført tjeneste til gjengjeld for pengestøtte.

– Direkte økonomiske støtte har vi ikke fått fra lokale bedrifter på over åtte år. Jeg har ikke tellingen på hvor mange søknader vi har sendt ut, men vi får alltid avslag, sier hun.

Sparer

Norske redningshunder i Tromsø kjemper først og fremst om å få nok støtte til er en snøskuter. Denne vil de bruke til å variere treningsområdene til hundene og gjøre de firbeinte komfortabel med motorkjøretøyet.

– Vi får ofte lov til å være med Røde Kors og Folkehjelpen når de bruker sine skutere, men det hadde vært veldig fint om vi ikke var avhengig av dem for å variere treningsområdene våre, forklarer hun.

– Jeg blir oppgitt over hvordan situasjonen er nå og situasjonen er lik for mange av de andre distriktene. Vi ønsker å bruke tiden vår til å trene opp huder og førere, men vi bruker for mye tid på å søke støtte, avslutter Sørensen.

TUNGT: For å trene opp hundene til å bli topptrente lavinehunder krever det mye tung trening. Det de først og fremst sparer til er en skuter som kan frakte dem over snøen. Her er Lisbet Sørensen, Gjøa Orheim og Susanne Bengtson, distriktsansvarlig i Norske redningshunder i Troms, på trening i Finnvikdalen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
OPPGITT: Lisbet Sørensen, medlem i Norske redningshunder, og økonomiansvarlig for Norske redningshunder i Tromsø, Hilde Monica Hansen, er oppgitt over at de må erstatte treningstid med pengejakt. Foto: Lena Verås Eriksen Foto: Lena Ver‡s Eriksen