KROKEN: I helga gikk et snøras i Djevelberget like ved alpinanlegget i Kroken.

Det er ikke avklart om det var en skiløper som utløste raset denne gangen, men nesten hvert år er det skikjørere som forlater de preparerte løypene for å begi seg inn i det svært rasfarlige området - og som utløser større eller mindre skred.

– Det kan ikke finnes en eneste tromsø-væring som IKKE vet at Djevelberget er farlig. Like fullt skal man kjøre inn der, sier en noe oppgitt Steinar Rikheim, daglig leder ved alpinanlegget.

Farlig utenfor løypene

Nesten like ille er det sørover mot Tomasjordfjellet og området over steinbruddet. Folk tar seg utenfor avsperringene og renner ned gjennom skogen til boligfeltene på Tomasjord.

– Det er svært farlig, og vi er inne i en periode med høy skredfare. Jeg kan ikke begripe at folk tør å kjøre der når man vet hvor farlig det er, sier Rikheim.

To omkommet

De siste årene har to personer omkommet i snøskred i det aktuelle området.

I 2009 døde en ung kvinne like ovenfor Terrassen borettslag da hun ble tatt av et ras. Fire år senere – i 2013 – omkom en mann da han ble tatt av ras i det samme området.

– Jeg er litt forundret over at det er kunnskapsrike folk som kjører der. Det er oppegående og utdannede folk fra sykehuset og universitetet som burde vite bedre, sier Rikheim.

Avsperringer

Det er med andre ord ikke bare ungdommer som risikerer liv og helse på seg selv og redningsmannskaper.

– Det er selvfølgelig ungdommer også – og jeg oppfordrer foreldre til å være oppmerksom på hva deres barn gjør i slalåmløypa og advare dem mot å oppføre seg farlig. Men det er også godt voksne folk som kjører utenfor løypene, sier Rikheim.

Det er gjort forsøk med både omfattende skilting, avsperringer og politivakt for å hindre folk i begi seg inn i de skredfarlige bakkene.

– Folk gir imidlertid blaffen. De tror de er uangripelige og at det ikke vil skje noe med dem – uansett, sier en oppgitt Rikheim.

De siste ukene har det falt mye snø på fjellene rundt alpinanlegget og Rikheim ber innstendig om at folk er forsiktige.

– Kjør kun i de preparerte løypene, vi er inne i en svært rasfarlig periode akkurat nå, sier han.

NYTTELØST: Til tross for skilting og avsperringer kjører folk off-pist i alpinanlegget i Kroken. Foto: Jon Terje Eiterå
SKREDFARLIG: Området sør for alpinanlegget er populært å kjøre i, men det er samtidig livsfarlig. De siste årene har to personer mistet livet i ras. Foto: Jon Terje Eiterå
OMKOM: En ung kvinne mistet livet i et snøras cirka 150 meter fra Terrassen borettslag i 2009. Foto: Lars Åke Andersen