Til neste år håper DNT og Røde Kors at det skal bli lansert en moderne og revidert variant av de klassiske fjellvettreglene - du vet dem med "Det er ingen skam å snu" eller "Lytt til erfarne fjellfolk".

Derfor er det nå satt ned en ekspertgruppe som skal se på reglene og komme med forslag om et nytt sett punkter.

Gruppa er satt sammen av blant andre fagsjef i DNT Anne-Mari Planke.

Store endringer

Hun sier til iTromsø at reglene er modne for en revisjon.

- Mye har endret seg siden forrige gang reglene ble revidert.

- Ikke minst er vår måte å bruke fjellet på endret kraftig. Det er langt flere som går på tur, og vi har begynt med eksempelvis toppturer - som er blitt neste en folkesport i Troms og på Nordvestlandet, sier hun.

Savner punkt om veivalg

Hvor vidt det skal bli en stor og omfattende revidering av reglene - eller om det er mindre tilpasninger som skal til - vil være klart neste år.

Da skal ekspertgruppa ha lansert sitt forslag til nye regler.

Selv er Planke opptatt av at man bør få inn et punkt som handler om trygge veivalg.

- Ikke minst med tanke på skredfare er det viktig. Nå som så mange går på topptur er det viktig at man tar hensyn til trygge veivalg og gjør skredvurderinger, sier hun.

Is på vann og vassdrag

Det samme gjelder veivalg når man skal passere elver og vatn som er frosne.

- Da må man også kunne gjøre gode og trygge valg om hvor man skal ferdes, sier Planke.

Nå ønsker Turistforeningen og Røde Kors hjelp med å revidere de folkekjære fjellvettreglene - og inviterer norske turgåere til en dugnad for å få moderne og "up-to-date" fjellvettregler.

- Vi ønsker innspill og tips på hvilke regler vi kan fjerne, hvilke vi bør endre, hvilke vi bør ta inn - og hvilke vi bør la stå som de er, sier Planke.

Til neste påske

Tanken er at de nye fjellvettreglene skal være ferdige til påske neste år. Da vil ekspertgruppa ha jobbet et helt år med å revidere dagens regler.

Her kan du delta med forslag og innspill til nye og gamle fjellvettregler.

FLERE PÅ TUR: Antall turgåere i den norske fjellheimen øker og en revidering av Fjellvettreglene er på sin plass, mener blant andre Den Norske Turistforeningen. Foto: Christer Pedersen